Vätternrundan ska bättra på Nordkoreas rykte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Med stängda gränser, hungersnöd och fruktade arbetsläger ses Nordkorea ibland som ett helvete på jorden. Men landet tar nu bland annat det ursvenska cykelevenemanget Vätternrundan till hjälp i hopp om att tvätta bort den solkiga bilden.

I måndags morse stod ett 40-tal cyklister från sju olika länder startklara på bron över floden Tumen som rinner längs gränsen Kina–Nordkorea–Ryssland; samma flod har åtskilliga desperata nordkoreanska avhoppare genom åren vadat över i nattens mörker.

Cykelfestivalen är en sidogren till den kinesiska versionen av Vätternrundan, som kördes i den nordöstra provinsen Jilin den gångna helgen. Etappen är det första loppet någonsin att korsa gränsen från Kina till Nordkorea.

Det 50 kilometer långa loppet slingrade sig upp längs branta serpentinvägar och förbi grönskande majsfält och små byar. Vid vägkanterna stod bybor och bönder och vinkade med förundrade blickar.

Vinkade och viftade

Men det var först när cyklisterna rullade in i den nordkoreanska hamnstaden Rason som magnituden av evenemanget uppenbarade sig. Längst gatorna stod uppemot 20 000 människor som hurrade, klappade händer, viftade med flaggor och fotograferade med mobiler. Folk hängde ut genom fönster och trängdes på balkonger för att få en skymt av de västerländska cyklisterna. Statskontrollerad tv var på plats med flera kamerateam.

– Det var helt vilt! utbrast 37-åriga Brit-Helen Simmenes från Norge efter att ha rullat i mål.

– Som cyklist är det den största dagen i mitt liv.

OS-hjälten Bernt Johansson, som också deltog i racet, beskrev det som att uppleva guldet i linjeloppet i Montreal 1976 en gång till.

– Det var helt fantastiskt. Det var som en favorit i repris. Gata upp och gata var det fullt med folk. Vinkade jag så jublade de, vinkade jag med båda händerna vinkade de ännu mer, sade han till TT.

Sydkoreas flagga

Flera Nordkorea-experter som TT talat med säger att den här typen av evenemang är en del i den unge diktatorn Kim Jong-Uns försök att reparera landets söndertrasade image.

– Regeringen är på tydlig charmoffensiv. De har blivit trevligare mot omvärlden, sade professor Brian Bridges vid Lingnan University i Hongkong.

– Vi ser en ny stil hos den unge ledaren, även om det fortfarande återstår att se reella politiska och ekonomiska reformer.

En annan signal var när sydkoreanska flaggan hissades och landets nationalsång spelades under en brottningstävling i Nordkorea häromveckan – något som aldrig tidigare hänt sedan 50-talets krig.

Tomma löften eller framtida möjligheter? Under avslutningsmiddagen efter cykeltävlingen lovordade en kinesisk politiker de nordkoreanska värdarna och svenska arrangörerna och sade att "allt är möjligt".

Vätternrundan i Kina och Nordkorea

Vätternrundans styrgrupp i Motala skrev förra året kontrakt med företrädare för prefekturen Yanbian, vid Kinas gräns mot Ryssland och Nordkorea, om att en variant av det kända svenska cykelloppet skulle arrangeras i gränstrakterna..

De kinesiska arrangörerna gick med på tre krav för att få använda det svenska namnet: Loppet ska gå nära vatten och vara minst tio mil långt och säkerheten ska vara noggrann.

Den gränsöverskridande delen av årets cykelfestival inleddes vid gränsstationen Quanhe i provinsen Jilin i Kina, och avslutades i staden Rason i nordöstra Nordkorea.

Även Vasaloppet finns i Kina, en variant som i vinter genomförs för tolfte gången.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.