Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vattenfall tillbakavisar uppgifter om ny kärnkraft

Statsministern och klimat- och miljöministern håller pressträff.
Kärnkraftverket i Ringhals.
Foto: Annika Örnborg / TT NYHETSBYRÅN Ringhals

Vattenfall tillbakavisar uppgifterna om att bolaget vill bygga nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals, rapporterar TV4 Nyheterna.

Ansökan som skickats in är en del av en förstudie och något formellt beslut är inte taget, enligt bolaget.

– Det har gått ut felaktiga uppgifter, det stämmer inte, säger Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall, till kanalen. 

Det var vid lunchtid som Aftonbladet rapporterade att Vattenfall lämnat in en ansökan om att Svenska kraftnät ska utreda nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals. Enligt handlingarna som tidningen tagit del av ska den nya anläggningen vara redo att anslutas till elnätet 2032.

Det tillbakavisas nu av Vattenfall. 

”Ansökan är en del av förstudien och Vattenfall har inte tagit något investeringsbeslut eller beslut om att starta ett formellt projekt att bygga ny kärnkraft”, skriver eljätten i en kommentar till TV4.

Utifrån ansökan till Svenska Kraftnät går det inte att utläsa vilken sorts reaktortyp eller anläggning det handlar om, skriver Aftonbladet. Kapaciteten på de nya reaktorerna bedöms vara högre än effekten hos de kvarvarande reaktorerna Ringhals 3 och 4, enligt tidningen.

Ansökan skickades in den 23 december. 

Förstudien ”inte färdig”

Vattenfall genomför för närvarande en förstudie där man undersöker möjligheten att bygga två eller fler småskaliga reaktorer.

– Den förstudien är inte färdig. Vi väntar på svaret gällande vad man kommer fram till där, säger Anna Collin, presschef Ringhals och fortsätter:

– För oss innebär det ingenting än så länge. Vi arbetar vidare, vi håller fokus på att driva vårt kärnkraftverk och förbereda för avveckling av Ringhals 1 och 2, säger Anna Collin. 

Klimatminister Romina Pourmokthari har inte varit i kontakt med Vattenfall och vet inte hur planerna ser ut – men ser positivt på beskedet, skriver Aftonbladet. 

– Jag säger främst att det är mycket glädjande, det är mycket bra att man planerar för ny kärnkraft i Sverige, säger Romina Pourmokthari till tidningen. 

Kristersson: ”Sverige behöver köpa minst två nya kärnkraftsreaktorer”

Sveriges statsminister mötte pressen under besök i Paris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.