Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vatikanen slår tillbaka mot "Jesus fru"

Papyrusbiten som refererar till Jesus fru.

En papyrusbit med koptisk text som refererar till Jesus fru offentliggjordes nyligen.

Nu slår Vatikanen tillbaka.

"Den är falsk", skriver Gian Maria Vian, redaktör för Vatikanens tidning L'Osservatore Romano, enligt Reuters.

En historiker på Harvard Divinity School, Karen L. King, har översatt en mening från en papyrusbit från 300-talet som antyder att Jesus var gift.

"Jesus sa till dem, 'Min fru...'". "Hon kommer att kunna bli min lärjunge", ska det ha stått.

Papyrusbiten tillhör en anonym samlare som köpte den 1997 av en tysk man.

Karen L. King har tidigare sagt till New York Times att texten inte ska tas som bevis på att Jesus faktiskt var gift.  Men upptäckten är ändå intressant eftersom det är den första text som nämner en fru. Men Vatikanen är säker på sin sak:

"Flera skäl ger anledning att dra slutsatsen att papyrusbiten är en klumpig förfalskning", skriver Gian Maria Vian, enligt Reuters. 

"Hur som helst är den falsk", fortsätter han.

Åsikterna går isär

Det har länge debatterats om Jesus var gift med Maria Magdalena. Enligt den kristna traditionen var han ogift och katolska kyrkan har hävdat att kvinnor inte kan arbeta som präster eftersom Jesus endast valde män som lärjungar.

Bland experter som deltagit i den internationella kongressen i koptiska studier, och sett texten, är åsikterna delade. Enligt kristendomsforskaren Christian Askeland är två tredjedelar mycket skeptiska och en tredjedel övertygade om att texten är falsk.

– Jag har inte träffat någon som stöder dess äkthet, säger Askeland, till Reuters.

AnneMarie Luijendijk, docent i religion vid Princeton University säger dock att hon är övertygad om att papyrusbiten är autentisk.

– Vi kan se det genom att titta på hur bläcket bevarats på papyrusbiten och även hur pappret har bleknat och fragmenterats, vilket är i linje med många andra papyrus från Nya Testamentet, säger hon till Reuters.

Tror du att Jesus hade en fru?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.