- Guds lag står över alla mänskliga lagar. Så när en mänsklig lag... strider mot Guds lag, saknar den mänskliga lagen värde, förklarade biskop José Cardoso Sobrinho. Foto: Alexandre Gondim
- Guds lag står över alla mänskliga lagar. Så när en mänsklig lag... strider mot Guds lag, saknar den mänskliga lagen värde, förklarade biskop José Cardoso Sobrinho. Foto: Alexandre Gondim

Vatikanen förvarar bannlysning efter abort

Publicerad
Uppdaterad
En nioårig brasiliansk flickas abort har nu nått den romersk-katolska kyrkans centrum. En kardinal i Vatikanen försvarar kyrkans bannlysning av flickans mor och läkarna som beslutade om aborten.
Den nioåriga flickan blev efter att ha våldtagits av sin styvfar gravid med tvillingar. Läkarna bedömde att den späda flickkroppen inte skulle klara av att bära de bägge fostren och beslutade om abort. Flickans mor gav sitt godkännande och ingreppet genomfördes i onsdags.

Rör upp känslor

Våldtäktsfallet har rört upp starka känslor i Brasilien – både hos dem som är för och dem som är emot aborten. En romersk-katolsk biskop beslöt exkommunicera modern och läkarna i fredags.
- Guds lag står över alla mänskliga lagar. Så när en mänsklig lag... strider mot Guds lag, saknar den mänskliga lagen värde, förklarade biskop José Cardoso Sobrinho.
Styvfadern, som våldtog flickan, har däremot fått kyrkans förlåtelse och riskerar inte bannlysning.

"Ett sorgligt fall"

Kardinal Giovanni Battista Re, chef för den romersk-katolska biskopskongregationen, försvarar i tidningen La Stampa hans beslut och säger att tvillingarna som flickan bar hade rätt att leva.
- Det är ett sorgligt fall men det verkliga problemet är att tvillingarna som avlats var två oskyldiga personer som hade rätt att leva och inte kunde avlägsnas, sade kardinalen.
Re, som också leder pontifikatets kommission för Latinamerika tillade att "livet måste alltid värnas, attacken på den brasilianska kyrkan är orättvis".
Med "attacken" syftade han förmodligen på Brasiliens president Luiz Ignacio Lula da Silva som i fredags riktade skarp kritik mot den katolske biskopens hållning och sade att läkarna "gjorde vad de skulle".

Gravid med tvillingar

Flickan fördes till sjukhus förra veckan med magsmärtor. Det visade sig då att hon var gravid med tvillingar i fjärde månaden.
I Brasilien råder i princip abortförbud. Undantagen är våldtäktsfall och fall där den havandes liv är i fara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag