Blixten slog ner i Peterskyrkan efter att påven Benedictus XVI meddelade att han avgår. Foto: AFP
Blixten slog ner i Peterskyrkan efter att påven Benedictus XVI meddelade att han avgår. Foto: AFP

Vatikanen bekräftar: Påven lämnar ämbetet

Publicerad

Påven Benedictus XVI planerar att lämna sitt ämbete inom kort, det bekräftar nu Vatikanen.

Anledningen: Han fruktar att de kommande uppdragen kring påsken kan knäcka honom.

Nu planerar han att flytta till ett kloster.

– Som en blixt från klar himmel, kommenterar kardinal Angelo Sodano enligt italienska Corriere della Sera.

Samtidigt slog blixten ner - i just Peterskyrkan.

Under söndagen skickade han ett inlägg på Twitter, där han bland annat skrev: Vi är alla syndare.

På måndagsmorgonen berättade påven Benedictus XVI i samband med en helgonförklaring att ha kommer att avgå av egen fri vilja den 28 februari, skriver TT-Reuters.

I sitt tal berättar påven att han har känt sig allt svagare de senaste månaderna och det har kommit till en punkt där han inte känner att han kan uppfylla kraven som posten innebär, skriver Radio Vaticana.

– Jag är lika handfallen och förvånad som alla andra, säger Anders Arborelius, katolsk biskop i Sverige på en presskonferens.

– Som en blixt från klar himmel, kommenterar kardinal Angelo Sodano enligt italienska Corriere della Sera.

Före påsk

Kort därefter bekräftade en talesperson för Vatikanen påvens kommande avgång, samtidigt som de berättar att posten som påve kommer att vara ledig fram till att Benedictus XVI avgår. Enligt Reuters kommer en ny påve att utses före påsk.

I ett uttalande berättar den 85-åriga påven att orsaken bakom hans avgång är bristande ork, något som kopplas samman med hans höga ålder. Samtidigt berättar Vatikanens taleperson att beslutet kan ha tagits på grund av den kommande påskens många "tröttande uppdrag", skriver TT.

Han säger han att han är "fullt medveten om allvaret" i sitt agerande.

– Vi är mycket tagna av denna oväntade nyhet, säger den italienska premiärministern Mario Montis kansli enligt Corriere della Sera.

Vatikanska talesmannen Federico Lombardi, berättar att påven nu tänker tillbringa tid på sitt sommarslott, samt i ett kloster på "Vatican Hill." Där bekräftar Lombardi att påven kommer att kunna leva ett liv med många bekvämligheter.

Äldste påven

I Tyskland hedras nu påven.

Steffen Seibert, talesperson för förbundskansler Angela Merkel, säger att regeringen hyser största möjliga respekt för påvens insatser inom den katolska kyrkan, skriver TT.

För påveexperten Göran Hägg är beslutet oväntat.

- Herre Gud! Detta är fruktansvärt ovanligt, det har inte hänt sedan 1417, säger han till TT.

Det var i april 2005 som Benedictus XVI valdes till påve efter att Johannes Paulus II förklarades död.

Han blev då den äldste som valts till påve sedan 1700-talet. Han är en känd förespråkare av traditionella katolska värden, samtidigt som han anklagats för att som kardinal mörkat fall då präster begått övergrepp på barn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag