Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västeråspolitiker reser till Kina för ”invånardialog”

Gui Minhai, bokförläggare och svensk medborgare som varit fängslad av den kinesiska regimen sedan 2015.
Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås.
Foto: Per Groth

Västerås kommun har ett samarbete om ”invånardialog” med enpartistaten Kina och ska resa till staden Jinan. 

Det är samma stad där fängslade författaren och svenska medborgaren, Gui Minhai, kidnappades från tågstationen. 

Skattebetalarna står för reskassan. 

– Det är vansinne, tycker Kinakännaren Lars Ellström. 

Kommunalrådet Anders Teljebäck (S) och oppositionsrådet Elisabeth Unell (M) ska under våren resa till staden Jinan i Kina. 

Syftet är ett samarbetsprojekt med den kinesiska staden kring ”invånardialog” som har pågått sedan 2015. 

Kinakännaren: ”Det är uppseendeväckande”

Kinakännaren och tidigare kulturattachén vid ambassaden i Peking, Lars Ellström.
Foto: Eva Wernlid

Kinakännaren och tidigare kulturattachén vid ambassaden i Peking, Lars Ellström, skrockar då och då till när han kommenterar resan.  

– Det är uppseendeväckande när politiska företrädare för det demokratiska Sverige. även om det är på lokal nivå, ger sig i väg till Kina för att studera och lära sig om medborgarinflytandet. Det är ju det som det går ut på, säger Lars Ellström, och menar att syftet är absurt: 

– Det finns ju inget medborgarinflytande i Kina. Punkt slut. Det är väldigt lätt att skaffa sig information om att Kina är en enpartidiktatur som för närvarande bedriver en väldigt hård repressiv politik. Och en offensiv politik utåt för att på olika sätt befästa auktoritära positioner i världen. Det här är ingen hemlighet. 

Kommunalrådet: Bättre att ha en dialog med Kina

En majoritet inom EU-parlamentet har varnat och fördömt fientlig propaganda från bland andra Kina. Säpo gick nyligen ut med att hotbilden från Kina, som strävar efter ”ekonomiska fördelar” genom cyberattacker och uppköp av av företag, ökar. 

Vänsterpartiet i Västerås försökte i mars stoppa Kinaresan och ville avbryta samarbetsprojektet med Jinan – men en majoritet i kommunstyrelsen sa nej till att avbryta. Istället fattades ett beslut om att ”utvärdera” projektet, enligt P4 Västmanland. 

Kommunalrådet Anders Teljebäck försvarar dock resan. 

Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås stad.
Foto: Per Groth

– Vi gör inte det här lösryckt ur ett sammanhang. Vi har statlig finansiering via Sida och är inte den enda kommunen som gör det här, säger Teljebäck till P4 Västmanland

Han menar att det är bättre att ha en dialog med Kina än att undvika dem. 

– Vi kommer att göra den här resan, sedan utvärderar vi. Sedan får vi se hur vi går vidare, säger Anders Teljebäck till P4 Västmanland. 

Oppositionsrådet: ”Det är problematiskt”

Oppositionsrådet Elisabeth Unell är dock försiktigare med att försvara resan och samarbetsprojektet med Kina.  

Elisabeth Unell (M), oppositionsråd i Västerås stad.
Foto: Per Groth

– Det är problematiskt. Vi har tagit beslut om att utvärdera projektet utifrån de förändrade förhållanden som finns i världen, säger hon till P4 Västmanland. 

Det finns även en annan klangbotten i att resan går just till Jinan. 

På stadens tågstation gjorde ett tåg ett stopp i januari 2018. I en av vagnarna befann sig författaren och svenske medborgaren Gui Minhai, som kidnappats av den kinesiska regimen från sin semesterbostad i Thailand i oktober 2015. 

Någon vecka efter att Gui Minhai togs med av civilklädda män på tåget så dök han upp i kinesisk statstelevision, där han kritiserade Sverige för att använda honom som politiskt slagträ.

Var i sällskap med svenska diplomater då han greps 

Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för att ha orsakat en bilolycka hade han släpptes några månader tidigare. 

Tiden i fängelse hade gett honom hälsoproblem och han skulle genomgå en läkarundersökning. 

– Han var på väg från Shanghai till Peking, och den svenska ambassaden där han skulle undersökas av en svensk läkare. Han var tillsammans med den svenska generalkonsuln i Shanghai och en medarbetare, en annan svensk diplomat. De gjorde ett uppehåll på stationen i Jinan, säger Lars Ellström.

Där tog Gui Minhais korta tid i frihet slut. 

Lars Ellström: ”Det är helt vansinnigt”

– Det klev på ett tiotal civilklädda kinesiska män. De förklarade att de var poliser utan att visa upp legitimationer, och de tog helt enkelt med sig Gui Minhai därifrån. De här två svenska diplomaterna kunde inte ingripa eftersom de är diplomater i ett främmande land och saknar befogenheter. 

Att svenska politiker nu reser till Jinan för att samarbeta kring invånardialog får Lars Ellström att skrocka ännu en gång. 

– Jag skrattar, inte för att jag tycker det är roligt, utan för att det är helt vansinnigt. Det är självklart att man från kinesiskt håll är medvetna om det här. Och det är fullt möjligt att de här politikerna från Västerås kommer att anlända med tåg. Och kanske kliva av på samma station, på samma perrong. Så kanske man tar bilder där men ler och är vänliga mot varandra. Man behöver inte vara diplomatiskt insatt för att förstå hur det kan tolkas. Det är så den här kinesiska regimen jobbar. De använder sådant här och lägger ut bilder i olika medier. Då kan alla se att svenska politiker reser gärna till Jinan och kanske även till den här tågstationen där det hemska utspelade sig, säger Lars Ellström.  

Resan till Kina bekostas av statliga Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Sida. 

Det är alltså svenska skattebetalare som betalar för Kinaresan. 

– Det är dina och mina pengar som finansierar det här, säger Lars Ellström. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.