Västerås säger nej till alkohol på studentflak

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inte ens folköl är tillåtet för studenterna i Västerås. Bilden visar ett studentflak på Stockholms gator år 2012.
Foto: Anna-Lena Mattsson

Södertälje har förbjudit alkohol på studentflaken.

Nu följer en annan stad efter, skriver Metro på nätet: Nämligen Västerås.

Orsaken är problem med överförfriskade studenter.

Samtidigt som det är fritt fram för Stockholms studenter att spruta öl och mousserande vin på studentflaken säger andra städer blankt nej.

Södertälje har gjort det. Nu följer även Västerås efter. Alkohol är totalförbjudet på studentflaken, skriver VLT, Vestmanlands läns tidning. Inte ens folköl är tillåtet, då den också innehåller alkohol.

Orsaken är problem fylla.

Västerås stads förbud går ut på att man har förbjudit alkohol i skolans lokaler eller på skolans mark. ”Du släpps heller inte in på skolan om du är berusad”, står det i kommunens informationsblad.

Inga glasflaskor

Men det finns även andra regler för Västerås studenter.

Inga glasflaskor får finnas på flaken. Dessutom ska det finnas en så kallad flakvärd, en vuxen person som fyllt 21 år. Denne ska ha körkort. Flaket ska också ha skyddsfasta räcken, minst 110 centimeter höga.  Det ska även finnas ett kommunikationssystem mellan flak och förare. Hastigheten får vara högst 20 kilometer i timmen.

Ett flertal olyckor har skett med studenter på studentflak. Förra året planerade Rikpolisstyrelsenatt införa ett generellt flakförbud, men så blev det inte. På polisens hemsida finns information om vad som gäller inför flakfirandet – län för län. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.