Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Västerås Pride bojkottar lokaltidningen: ”Besviken”

Så här såg det ut under förra årets Pride-parad i Stockholm.
Västerås Pride avbryter sitt samarbete med VLT – på grund av krönikören Fredrik Virtanen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen är ny krönikör i VLT, vilket har lett Västerås Pride till en bojkott.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

UPPDATERAD. Västerås Pride bojkottar Vestmanlands Läns Tidning, VLT.

Frågan om en av tidningens nyaste krönikörer, Fredrik Virtanen, har skakat om styrelsen – och nu väljer man att avbryta samarbetet. 

– De ska stå upp för alla människors lika värde men visar en fördömande position, det gör mig besviken, säger chefredaktör Daniel Nordström.

Inför sommarens festival har Västerås Pride valt att avbryta sitt samarbete med VLT. Tidningen skriver att det är på grund av en av tidningens egna krönikörer: Fredrik Virtanen.

Västerås Prides ordförande, Rebecka Berg, menar att delar av styrelsen ser negativt på samarbetet med tidningen sedan han anställdes, och att de nu därför valt att avbryta det för ”säkerhets skull”.

– Vi vill ju inte ha rörelsen emot oss, vi vill inte bli ifrågasatta på det sättet. Det här är ingen anklagelse, men det som har varit blir väldigt obekvämt. Det här är inte hela styrelsens ståndpunkt, det har blivit turbulent, säger hon till VLT.

På VLT:s fråga om att det låter som tvärtemot ”hellre fria än fälla” svarar ordföranden: 

– Ja, det blir tyvärr lite så.

Det var under Metoorörelsen hösten 2017 som Virtanen anklagades för våldtäkt av medieprofilen Cissi Wallin, något som fick stor uppmärksamhet. Ärendet hade flera år tidigare utretts av polis men lagts ner. I oktober 2022 dömdes Wallin för grovt förtal i Svea hovrätt för sitt utpekande. 

”Oerhört besviken”

Daniel Nordström säger att det är upp till Västerås Pride att bestämma vilka de vill arbeta med.

– Vi har varit stolta sponsorer till Västerås Pride tidigare och det har känts bra. Det är en viktig sak att stå för, säger han och fortsätter:

– Jag trodde att Västerås Pride stod för att inkludera människor och inte vara fördömande, men det är precis det de är. De dömer en människa som inte är dömd och har förutfattade meningar om personer. Jag är oerhört besviken.

Tar avstånd

Den övriga styrelsen för Västerås Pride har senare tagit avstånd från beskedet. De menar att beslutet inte tagits gemensamt av föreningen och skriver att de ”ser en fortsatt samverkan som självklar, då VLT är en stark röst för demokratin”. 

I samband med detta meddelade ordföranden även sin avgång.

Transkvinnan visar upp stora förvandling 

Tog en bild varje dag – under åtta månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.