Västerås-imamen Fekri Hamad tagen i förvar

Under tisdagen slog Säpo till och hämtade Västerås-imamen Fekri Hamad till Migrationsverkets förvar.
Den 52-årige imamen Fekri Hamad startade en kampanj för att få sin nära vän – Gävle-imamen Abo Raad – fri.
Fekri Hamad.
Abo Raad, som tidigare tagits i förvar, ska vara nära Fekri Hamad som nu tagits i förvar.
Foto: GEFLE DAGBLAD

En tredje imam har tagits av polis, kan Expressen avslöja. 

Under tisdagen slog Säpo till och hämtade Västerås-imamen Fekri Hamad till Migrationsverkets förvar.

Han ingår i den gripne imamen Abo Raads innersta krets. 

– Gripandena är ett sätt att ta väck de värsta aktörerna, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. 

Den 52-årige imamen Fekri Hamad startade en kampanj för att få sin nära vän – Gävle-imamen Abo Raad – fri. Han skrev inlägg på sociala medier, uppmanade till protester och i sin fredagspredikan som han höll i Gävle gick han till hård attack bland annat mot islamiska föreningar som inte vågade stödja hans kampanj. 

– En bror frågade mig vad ska jag prata om i dag. Ska jag prata om ramadan när dess måne är borta från denna moské? Alla avvaktar och alla undrar vad det är som kommer att hända, sa imamen Fekri Hamad. 

Han höll sin predikan efter att Abo Raad tagits i förvar och han sa:

– De vill ha moskéer precis som våra hemländers moskéer på 60- och 70-talen - att dess besökare bara ska vara äldre människor. De vill inte ha någon imam som uppmanar ungdomen att ta sig ut för att stödja och sprida Allahs religion. 

Flera källor bekräftar för Expressen att Fekri Hamad, som har palestinsk bakgrund och är skriven i Västerås, har tagits i förvar.

Migrationsverket bekräftar beslut om förvar

Migrationsverket:

– Jag kan bekräfta att det finns ett beslut om förvar taget den 7 maj 2019 för den person du anger, säger Irene Sokolow på Migrationsverkets presstjänst .

Terrorforskaren Magnus Ranstorp känner väl till Fekri Hamad: 

–  Fekri Hamad är radarpar med Abo Raad. De två tillsammans har försökt att ta över vissa moskémiljöer. Han kommer ursprungligen från Landskrona och varit verksam där nere. Vi nämner honom i vår salafistrapport. Han är den närmaste personen till Abo Raad. Man ser ofta de två tillsammans. De har varit kringresande imamer i Uppsala, Gävle, Sandviken, Västerås, säger Magnus Ranstorp och fortsätter: 

– Metoden är att att de skapar inflytande under den viktiga fredagsbönen.

Uppgifterna om att imamen tagits i förvar kommer från flera olika håll och från personer som känner den muslimske ledaren väl.

Uppgifterna om att imamen tagits i förvar kommer från flera olika håll och från personer som känner den muslimske ledaren väl. 

– Ring inte honom. Han kommer inte att svara. Han är gripen, säger en källa som står i daglig kontakt med den muslimske ledaren vars mobiltelefon så sent som i natt var påslagen utan att någon svarade.

– Han är salafist men i våra diskussioner förespråkade han modern islam och uppmanade folk att följa lagen. Kan det vara så att han ville lura oss? Jag vet inte, säger en källa som känner Fekri Hamad. 


Togs när han var i sällskap av predikant

Enligt uppgifterna ska den muslimske ledaren ha tagits i förvar när han var i sällskap med ytterligare en islamisk predikant, som dock inte togs i förvar. Denne predikant är tidigare dömd till sex månaders fängelse för brott med terrorkoppling samt vapenbrott.

Den arabiskspråkiga Facebook-sidan ”Sveriges Verklighet” drivs från Västerås och har intervjuat Fekri Hamad när han uppmärksammades för att vilja bygga upp ett svenskt salafistiskt nätverk med bland andra Abo Raad.

VLT har skrivit flera artiklar om Fekri Hamad och om hur imamen har haft långt gående planer på att skapa ett salafistiskt nav i Västerås. Förra året tog tidningen del av Försvarshögskolans forskningsrapport om salafism i Sverige. I rapporten, som bland annat Magnus Ranstorp har varit med och skrivit, beskrivs Fekri Hamad som ”en av de mest hårdföra salafisterna i landet”

Facebook-sidan Sveriges verklighet har varit inblandad i ett flertal livliga konflikter och hade en kort period en medarbetare som senare dömdes för attacken mot synagogan i Göteborg. Abdullah, som står bakom Facebook-sidan, vill betona att mannen, som var administratör på sidan, slängdes ut av honom för sin extrema hållning.Abdullah, som står bakom Facebook-sidan Sveriges verklighet, säger att han följt den muslimske ledaren länge.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kommentarer: Säpos ingripanden diktatoriska

I Sveriges Verklighets kommentarsfält samlas många som uttrycker att Säpos ingripanden mot Abo Raad och de andra muslimska ledarna som tagits i förvar är diktatoriska.

Abdullah, som står bakom Sveriges verklighet, säger att han följt den muslimske ledaren länge.

– Jag har aldrig hört honom uppmana till våld. Om jag hade hört något annat hade jag sagt det.

Abdullah vill betona att mannen, som var administratör på sidan, slängdes ut av honom för sin extrema hållning.

Expressen möter Abdullah i centrala Västerås under natten till onsdag. Han vill bara medverka med förnamn och förbereder sig för att vara vaken hela natten. Sex timmar senare har han fortfarande inte sovit men publicerat en artikel om den gripne Fekri Hamad, som han publicerar på Sveriges Verklighets facebooksida och nyhetssida.

– Jag fick höra att han togs i Stockholm. Jag har varit i kontakt med honom förut, och gjort intervjuer med honom på arabiska. Då handlade det bland annat om anklagelser om extremism, vilket han förnekade helt och hållet, säger Abdullah till Expressen. 

Säpo kommenterar uppgifterna.
Foto: SÄPO

Säpo kommenterar Expressens uppgifter om att Fekri Hamad tagits i förvar genom pressekreterare Gabriel Wernstedt. Han skriver så här i ett mejl:

– Säkerhetspolisen uttalar sig inte om enskilda personer med hänsyn till personens säkerhet och integritet.

– Generellt är Säkerhetspolisens uppdrag att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering, skriver Gabriel Wernstedt.

– En av de åtgärder som Säkerhetspolisen kan använda sig av är möjligheten inom lagen om särskild utlänningskontroll att ta personer i förvar som utgör säkerhetshot i förvar.

Salfism är en bokstavstroende riktning av islam där man vill praktisera religionen som man anser att de allra första generationerna av muslimer efter profeten Muhammed gjorde. 

Fekri Hamad är den tredje religiöse ledaren som på kort tid tagits i förvar efter beslut från Migrationsverket.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: FREDRIK SJÖSHULT: Säpos offensiv mot imamer är unik 

Tredje ledaren som tagits på kort tid

Fekri Hamad är den tredje religiöse ledaren som på kort tid tagits i förvar efter beslut från Migrationsverket. Förutom Fekri Hamad och Abo Raad så rapporterade Västerbottenskuriren om ytterligare en muslimsk ledare som tagits av Säpo och även Expressen har berättat om händelsen.

Det rör sig om imamen Hussein Al-Jibury, 48, kan Expressen berätta. Enligt Västerbottens-Kuriren kom imamen som vanligt till sitt arbete i början av maj. ”Men enligt uppgift från en källa som har kännedom om det inträffade, så återvände han inte hem från jobbet”, skriver tidningen.

Hos Migrationsverket finns ett beslut registrerat om att Hussein Al-Jibury skulle tas i förvar.

Säpo har inte kommenterat detta ingripande . Men samma dag som Al-Jibury togs i förvar publicerade myndigheten ett pressmeddelande på sin hemsida om lagen om särskild utlänningskontroll, LSU.

Om Säpo bedömer att en person är ett hot mot rikets säkerhet, och om personen inte är svensk medborgare, kan Säpo vidta särskilda åtgärder, bland annat att ansöka om utvisning av personen. 

– Det är viktigt att vi använder de lagar och regler som finns för att skydda Sverige och demokratin, och lagen om särskild utlänningskontroll är ett av de verktyg som Säkerhetspolisen har i det arbetet. Samtidigt är det en viktig uppgift för hela samhället att bryta tillväxten i extremistmiljöerna och här måste vi hjälpas åt, säger Säpochefen Klas Friberg i pressmeddelandet.

Det är Migrationsverket som prövar Säpos ansökan och fattar beslut. Om beslutet överklagas är regeringen nästa instans.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE /TT / TT NYHETSBYRÅN

Ranstorp: Säpo vill begränsa tillväxten

Att dessa personer har gripits just nu tror terrorforskaren Magnus Ranstorp beror på framför allt tre saker. 

– Säpo vill begränsa tillväxten i de radikala miljöerna som finns i Sverige. Det andra är att Säpo vill testa lagstiftningen och det tredje är att gripandena sätter press på fyrtornen som är avgörande i de här miljöerna. Det är ett sätt att ta väck de värsta aktörerna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.