Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västerås avbryter kritiserat Kinasamarbete

Gui Congyou till angrepp mot bland annat Expressen.
Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande i Västerås. Foto: Per Groth
Västerås, Sverige.Foto: Colourbox
Jinan, Kina.Foto: Colourbox.

Västerås kommun fick stark kritik för ett samarbete om ”invånardialog” med staden Jinan i enpartistaten Kina. 

Nu bryter kommunen projektet. 

– Repressionen i Kina är större nu än tidigare. Det är en del av vårt ställningstagande, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S). 

I april förra året reste kommunpolitiker från Västerås till staden Jinan i Kina. 

De båda städerna inledde 2015 ett samarbete kring ”invånardialog”. Resan bekostades genom skattepengar via Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Sida. 

Expressen har tidigare rapporterat om samarbetet. Den fick då hård kritik av Kinakännaren och tidigare kulturattachén vid ambassaden i Peking, Lars Ellström. 

– Det är uppseendeväckande när politiska företrädare för det demokratiska Sverige. även om det är på lokal nivå, ger sig i väg till Kina för att studera och lära sig om medborgarinflytandet. Det är ju det som det går ut på.

– Det finns ju inget medborgarinflytande i Kina. Punkt slut, sa han då. 

Nu har Västerås kommun tagit beslutet att avbryta samarbetet, vilket Sveriges Radio var först med att rapportera om.

– Vi fick tidigare ett beslut om att vi skulle göra en utvärdering. Avsikten har varit att vi ska avsluta det här projektet, men vi ser inget skäl till att fortsätta den delen vi har kvar. Därför avbryter vi, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Har ni lyssnat på kritiken? 

Man kan säga så här att vi inte behöver lyssna på kritiken, vi förstår själva vad det här handlar om. Vi har tagit ställning utgångspunkt från de diskussioner vi har haft i våra partier. 

– Även om Kina alltid har varit en odemokratisk enpartistat har det blivit tuffare på många olika sätt. 

Jinan är dessutom staden i vilken den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai kidnappades. Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för en påstådd bilolycka skulle han genomgå en läkarundersökning. På perrongen i Jinan kidnappades han då av kinesiska män. 

Anders Teljebäck säger att det är en sammanvägning av helheten som gör att de nu avbryter samarbetet. Han säger också att projektet kändes tveksamt redan när de reste förra året, men att utgångspunkten har varit näringslivsfrämjande arbete. 

– När vi gick in i ett nytt projekt skulle vi så här i efterhand kanske valt att inte göra det med Kina. När jag ser hur det är i dag, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.