Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vasilisa, 37, våldtogs av tre män – mötte dem i rätten

Vasilisa attackerades av okända män och våldtogs på semestern.

Vasilisa Komarova, 37, blev våldtagen och attackerad på semestern av tre män med machetes. 

Trots traumat stannade hon kvar i landet för att få upprättelse. Nu har männen fått sin dom.

– De skrattade under rättegången, berättar Vasilisa. 

Det var när brittiska Vasilisa Komarova, 37, var ute ensam på en motorcykelresa genom Sydamerika i juni 2017 som hon blev brutalt överfallen av tre män med machetes och våldtagen av en av dem, skriver Sunday Mirror.

Nu döms de tre männen, Jose Gongora, 26, Yery Yumacale, 24, and Fabio Bazan, 30, till sammanlagt 42 års fängelse. Komarova har valt att avsäga sig sin anonymitet för att berätta sin historia. 

Foto: © Facebook / Vasilisa Komarova

Överfallen av tre män

Det var 2017 som Vasilisa campade vid en lagun i området Rurrenabaque i Bolivia. Klockan ett på natten vaknade hon av hotfulla röster utanför tältet, hon berättar att männen skrattade och att de ska ha sagt saker som "Kom ut bitch, vi var på en fest och nu letar vi efter en bitch att ha kul med". 

– Sedan såg jag skuggan av deras machetes, de var en halvmeter långa, säger hon.

Komarova berättar att männen drog henne ut ur tältet, slog henne och tryckte machetes mot hennes hals och mage. Vasilisa säger att hon försökte göra motstånd och märkte att killarna inte var vana vid det, att det gjorde dem ännu mer aggressiva.

Vasilisa Komarova berättar att flera rådde henne att lämna Bolivia då de inte trodde att det skulle bli någon rättegång.
Foto: Facebook

Sedan ska hon ha blivit våldtagen av en av männen samtidigt som de andra två höll fast henne.

– De kvävde mig, jag förlorade medvetandet ett tag. De sa att de skulle döda mig. Jag trodde att det var mitt sista ögonblick i livet, säger hon.

Efter övergreppet ska förövarna ha klippt sönder kablar i Vasilisas motorcykel och stulit hennes kamera, Iphone och plånbok. Hon lämnades till sitt öde, hade blåmärken och skador över hela kroppen och invärtes. Dagen därpå sökte Vasilia hjälp och blev tagen till sjukhus. 

Jose Gongora dömdes till fängelse i 25 år för våldtäkt och tio år för väpnat rån, straff som kommer att löpa parallellt.
Foto: © Facebook

Vägrade lämna landet

Trots traumat bestämde sig Vasilisa för att stanna kvar i landet för att få till en rättegång mot männen – något som visade sig vara svårare än väntat då åklagaren inte ville ta sig an hennes fall. 

– Men jag var tvungen att fortsätta kämpa, jag skulle inte kunna leva med att veta att jag överlevde men inte gjorde någonting för att försäkra att det här inte händer igen, säger hon. 

Vasilisa Komarova är född i Ryssland och blev brittisk medborgare när hon flyttade till England som 20-åring.
Foto: Facebook

Vasilisa vägrade att ge sig och fick till slut hjälp från det brittiska konsulatet, vilket ändrade allt. 

– Plötsligt började folk att lyssna på mig, säger hon.

I maj i år, tolv månader efter övergreppet, mötte hon de tre männen i rättsalen. 

Förövarna skrattade under rättegången

Vasilisa berättar att männen, Jose Gongora, 26, Yery Yumacale, 24, and Fabio Bazan, 30, skrattade under rättegången och vägrade att möta Vasilisas blick. Men när hon ombads att peka på dem en och en och berätta vad de gjort mot henne kollade en av männen henne i ögonen – och log.  

– Skulden syntes inte i hans ansikte, säger Vasilisa och fortsätter:

– Gongora and Bazan tittade inte mig, det kändes som att de äntligen insåg att de inte skulle komma undan, berättar hon. 

Yery Yumacale (på bilden) log mot Vasilisa i rättssalen.
Foto: © Facebook

De tre männen dömdes till totalt 42 års fängelse. Jose Gongore blev dömd till 25 års fängelse för våldtäkt och tio år för väpnat rån, straff som kommer löpa parallellt. Yumacale till tio år för medhjälp till våldtäkt och åtta år för väpnat rån och Bazan fick sju och ett halvt års fängelse för medhjälp till våldtäkt. Alla tre planerar att överklaga. 

Vill att andra offer ska kliva fram

Vasilisa Komarova uppmanar nu andra att gå ut och berätta sina historier, och planerar att starta nätverket "Phoenix Sisterhood" för kvinnor som attackeras när de reser. 

– Ett forum där kvinnor världen över kan stödja varandra och dela praktiska tips på juridiska processer i olika länder så att de inte ska känna sig så ensamma som jag gjort, säger hon. 

Vasilisa har blivit hyllad av boliviansk press och hennes fall har uppmärksammats av bland annat Bolivias justitieminister. 

– Människor ska inte kunna göra sådana här saker, jag är glad och lättad. Det var så mycket som talade emot mig i det här. Mitt år var inte bortkastat, säger Vasilisa som hoppas på att snart kunna fortsätta sin resa till Alaska.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.