Vasaloppet ska räddas med konstsnö

Förra året hade Vasaloppet problem med det milda vädret. Men arrangörerna säger att det ser betydligt bättre ut i år, trots att temperaturen kan nå uppåt 8 plusgrader.
Foto: Nisse Schmidt

Femton lastbilar och åtta lastmaskiner med konstsnö har satts in för att rädda Vasaloppet.

Snötäcket längs de sista milen är tunt på grund av vårvärmen.

– Vi följer utvecklingen noggrant med tanke på prognoserna, säger Johan Eriksson, tillförordnad sportchef, Vasaloppet.

Vasaloppet har fått en varm prognos som inte bara betyder sol och medvind. Det ger också ett tungt före för Vasaloppsåkarna – där det finns snö. Det milda vädret har gjort att snötäcket är tunt ner mot Mora.

Förra året hade Vasaloppet problem med det milda vädret. Men vasaloppsarrangörerna säger att det ser betydligt bättre ut i år, trots att temperaturen kan nå uppåt 8 plusgrader.

– Vi följer utvecklingen noggrant med tanke på prognoserna. Men vi är inte direkt oroade, vi har en isbädd nu och ett snötäcke, vi tål bra med plusgrader i år, säger Johan Eriksson, tillförordnad sportchef, Vasaloppet.

Laddat med konstsnö

Trots det har vasaloppsarrangörerna redan satt in extraresurser. Efter Halvvasan stängde de av ett parti av sträckan och gick in med femton lastbilar och åtta lastmaskiner konstsnö för att stärka upp snöbädden med en och en halv decimeter. De sista två milen ner mot Mora är spåren nu helt byggda av konstsnö.

– Nu hinner vi inte lägga ut mer snö, det behövs inte just nu. Vi har höjd beredskap att kunna gå ut och spåra även under loppen. Vi preparerar det vi har för att försöka få spåren så bra som möjligt, säger Johan Eriksson.

Även om snön nu väntas ligga kvar kan plusgraderna göra att spåren inte riktigt håller. Spåren blir då porösa eller mosiga.

– Det stora orosmomentet är att det kan bildas fuktiga dimmoln under natten till söndag och då får vi inte de minusgrader som behövs för att spåren ska hårdna till, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.

Sök prognos för din ort

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.