Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vasaloppet pusselbit i Sveriges Jas-kampanj

Schweiz försvarsminister Ulrich "Ueli" Maurer kommer till Sverige för att ställa upp i Stafettvasan tillsammans med flera andra schweiziska toppnamn. Foto: Thomas Hodel

Vasaloppet pekas ut som en pusselbit i arbetet för att påverka folkomröstningen i Schweiz om att köpa Jas-Gripen.

Om några veckor åker försvarsminister Ulrich "Ueli" Maurer till Sverige för att ställa upp i Stafettvasan tillsammans med flera andra schweiziska toppnamn.

– Maurer åkte förra året också. Då var han här helt inkognito, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

I ett hemligstämplat dokument, som Sveriges Radio "Ekot" har tagit del av beskrivs en plan med svenska stödaktiviteter för att försöka påverka folkomröstningen i Schweiz mot ett ja till att köpa Jas-Gripen.

Anmäld till Vasaloppet

"Ju mer Sverige kan demonstrera och konkretisera det strategiska partnerskapet, och ju mer positiva rubriker vi kan få om Sverige, desto bättre är det. Journalistbesök i Sverige, stora Sverige-events och gemensamma aktiviteter som t ex varsitt stafettlag i Vasaloppet etc. Det ska vara lustfyllt!”, står det i ett av dokumenten som Ekot tagit del av.

Och mycket riktigt: Försvarsminister Ulrich "Ueli" Maurer är anmäld både till "stora" Vasaloppet och Stafettvasan.

– Han är anmäld genom en schweizisk researrangör som heter Kontiki, säger Anders Selling.

"Inkognito"

Under namnet "Vogelgryff" bildar Maurer lag med Mathias Remund, chef för Sport BASPO, (motsvarande riksidrottsförbundet), Markus Seiler, chef för säkerhetstjänsten Nachrichtendiensts des Bundes (NDB), Ulrich Appenzelle, chef för upphandlingsmyndigheten armasuisse (motsvarande svenska Försvarets materielverk) och Schweiz överbefälhavare Andre Blattman.

Mauer åkte Vasaloppet även förra året.

– Då var han här helt inkognito. Jag visste inte ens om det förrän på söndagen när han åkte. Normalt är det säkerhetspådrag, men det här visste vi inte om, säger Anders Selling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.