Schweiz försvarsminister Ulrich "Ueli" Maurer kommer till Sverige för att ställa upp i Stafettvasan tillsammans med flera andra schweiziska toppnamn. Foto: Thomas Hodel
Schweiz försvarsminister Ulrich "Ueli" Maurer kommer till Sverige för att ställa upp i Stafettvasan tillsammans med flera andra schweiziska toppnamn.  Foto: Thomas Hodel

Vasaloppet pusselbit i Sveriges Jas-kampanj

Publicerad

Vasaloppet pekas ut som en pusselbit i arbetet för att påverka folkomröstningen i Schweiz om att köpa Jas-Gripen.

Om några veckor åker försvarsminister Ulrich "Ueli" Maurer till Sverige för att ställa upp i Stafettvasan tillsammans med flera andra schweiziska toppnamn.

– Maurer åkte förra året också. Då var han här helt inkognito, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

I ett hemligstämplat dokument, som Sveriges Radio "Ekot" har tagit del av beskrivs en plan med svenska stödaktiviteter för att försöka påverka folkomröstningen i Schweiz mot ett ja till att köpa Jas-Gripen.

Anmäld till Vasaloppet

"Ju mer Sverige kan demonstrera och konkretisera det strategiska partnerskapet, och ju mer positiva rubriker vi kan få om Sverige, desto bättre är det. Journalistbesök i Sverige, stora Sverige-events och gemensamma aktiviteter som t ex varsitt stafettlag i Vasaloppet etc. Det ska vara lustfyllt!”, står det i ett av dokumenten som Ekot tagit del av.

Och mycket riktigt: Försvarsminister Ulrich "Ueli" Maurer är anmäld både till "stora" Vasaloppet och Stafettvasan.

– Han är anmäld genom en schweizisk researrangör som heter Kontiki, säger Anders Selling.

"Inkognito"

Under namnet "Vogelgryff" bildar Maurer lag med Mathias Remund, chef för Sport BASPO, (motsvarande riksidrottsförbundet), Markus Seiler, chef för säkerhetstjänsten Nachrichtendiensts des Bundes (NDB), Ulrich Appenzelle, chef för upphandlingsmyndigheten armasuisse (motsvarande svenska Försvarets materielverk) och Schweiz överbefälhavare Andre Blattman.

Mauer åkte Vasaloppet även förra året.

– Då var han här helt inkognito. Jag visste inte ens om det förrän på söndagen när han åkte. Normalt är det säkerhetspådrag, men det här visste vi inte om, säger Anders Selling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag