Stor förvirring i utrikesnämnden när utrikesminister Margot Wallström började prata om att skicka trupper till Malå. Foto: Janerik Henriksson/TtStor förvirring i utrikesnämnden när utrikesminister Margot Wallström började prata om att skicka trupper till Malå. Foto: Janerik Henriksson/Tt
Stor förvirring i utrikesnämnden när utrikesminister Margot Wallström började prata om att skicka trupper till Malå. Foto: Janerik Henriksson/Tt
Det var naturligtvis fel, ministern menade Mali. Och tur var kanske det. Martin Norehn, kommunstyrelsens ordförande beskriver situationen i kommunen som skit: "Det är tre grader och regn" Foto: Sara StrandlundDet var naturligtvis fel, ministern menade Mali. Och tur var kanske det. Martin Norehn, kommunstyrelsens ordförande beskriver situationen i kommunen som skit: "Det är tre grader och regn" Foto: Sara Strandlund
Det var naturligtvis fel, ministern menade Mali. Och tur var kanske det. Martin Norehn, kommunstyrelsens ordförande beskriver situationen i kommunen som skit: "Det är tre grader och regn" Foto: Sara Strandlund

Vart vill Wallström skicka trupper?

Publicerad

Det är mycket att tänka på i julstressen.

Saker och ting kan gå snett – ända uppe på regeringsnivå.

Utrikesminister Margot Wallström råkade på måndagen prata om att skicka svenska trupper till Malå.

– Till Malå? Men det blir ju jättebra, säger Ylva Olofsson, S, i kommunstyrelsen i Malå.

Det var under ett sammanträde i utrikesnämnden på måndagen som utrikesministern ska ha talat om att skicka svensk trupp till Malå, när hon i själva verket menade det konfliktdrabbade landet Mali.

Vilket Jonas Sjöstedt upplyste om på sociala medier.

"Hög tid för jullov, många har jobbat hårt", twittrade V-ledaren Jonas Sjöstedt på måndagskvällen.

 

 

Behöver inte trupper

Ylva Olofsson, S, i kommunstyrelsen skrattar högt när Expressen berättar om felsägningen. Hon har ännu inte sett till några trupper på Malås vägar.

– Det var ett något lustigt uttalande. Jag tror inte vi behöver några trupper i Malå, säger Ylva Olofsson, som är ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i omsorgsnämnden.

– Det är ganska lugnt i Malå om man säger så, fortsätter hon.

Önskelistan: Myndighet och Expressen

I stället för trupper föreslår kommunstyrelsens ordförande Martin Noréhn att regeringen kan skicka dit någonting annat.

– Då kunde de skicka någon statlig myndighet, säger han.

För att skapa fler jobb?

– Precis. Eller så kan vi ta emot Expressen.

"Är skit"

Jonas Sjöstedt menade att jullovet kanske kommer lägligt för utarbetade politiker. Noréhn berättar att han själv är lite oroad inför julhelgen.

– Jag skulle vilja säga att det är skit, det är tre grader och regn, säger han.

Har ni någon snö?

– Vi har kanske tre decimeter. Vi vill förstås ha kvar snön så vi kan åka skidor, säger Martin Noréhn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag