Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värsta vargavintern – på flera årtionden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Årets vinter kan bli extremt kall om man ska tro prognoserna.

LONDON. Iskyla kan vara på väg från Nordpolen – till Europa. Och flera väderinstitut tror på en mycket kall vinter.

– Däremot visar de litet olika, om kylan kommer före eller efter jul, säger meteorolog Johan Groth vid Storm.

Hösten har varit ovanligt mild på flera håll i Europa med temperaturer som legat över det normala för årstiden.

Men det kan snart bli ändring på det. Tv-kanalen Bloomberg hänvisar till flera väderinstitut som förutspår att vintern ska bli ovanligt kall i Europa. Amerikanska MDA säger att perioden mellan december och februari väntas bli en av de 10 kallaste vintrarna sedan 1981. Ytterligare ett amerikanskt väderinstitut, WeatherBell, uppger enligt tv-kanalen att temperaturerna i Europa kommer att falla i december.

– Många institut har sett flera indikatorer som visar på en kall vinter i norra och västra Europa. Där- emot visar de litet olika, om kylan kommer före eller efter jul, säger meteorolog Johan Groth vid Storm.

Han lägger dock till:

– En indikator talar emot en kall vinter och det är solaktiviteten.

Extrem kyla

Meteorologer i Storbritannien varnade i går för att landet kommer att drabbas av iskyla från Nordpolen med temperatur som kan falla med upp till 24 grader på bara på några veckor, skriver Daily Express. Brittiska meteorologer uppmanar därför bland annat flygplatser att förbereda sig för störningar.

– Vi förväntar oss något liknande det vi hade 2010 och 2011 med mycket snö och ihållande extrem kyla, säger Piers Corban vid WeatherAction till Daily Express.

Den senaste månadsprognosen från Storm sträcker sig fram till mitten av december och visar inte på några dramatiska förändringar i Sverige – ännu. Men den talar för att det milda vädret är på väg att gå tillbaka till normalt, vilket kan innebära mer kyla.

– Månadsprognosen visar på något mildare än normalt under hela perioden. Men, tendensen är att det går allt mer mot det normala och en del indikatorer på lång sikt gör att det skulle kunna finnas förutsättningar för kyla efter det här, säger Johan Groth.

Snö väntas nästa vecka

I Sverige väntas snön komma först i nästa vecka, enligt Storm.

– Från och med nästa vecka kan det komma in ett lågtryck som gör att snötäcket kan krypa söderut. Då talar vi om Norrland och nordvästra Svealand med undantag för södra Norrlandskusten, säger Johan Groth.

Så säger väderinstituten

WeatherBell, USA: Temperaturerna kommer att vara som kallast från östra Europa och in i Ryssland. Det kan komma snö in mot västra Europa under en längre period i mitten av vintern.

WSI, USA: Temperaturerna faller i december enligt den amerikanska vädertjänsten. Ändringar av temperaturmönstren i norra Stilla havet och Nordatlanten indikerar att den senare halvan av vintern kommer att bli kallare än den tidigare.

MDA, USA: December till februari väntas bli en av de tio kallaste vintrarna sedan 1981. De konstaterar också att de senaste tio månaderna varit de varmaste på 50 år.

4 faktorer som ger ledtrådar om det kommande vädret

Luftströmmar i atmosfären och snömängden i Sibirien kan ge kyla hos oss i vinter. Här är fyra faktorer som ger ledtrådar om hur de närmaste månadens väder blir.

1 Nordatlantiska oscillationen, NAO

Luftströmmar i de högre lagren av atmosfären över atlanten kan tyda på att vi får en kall vinter. NAO, mäts genom ett index som baserar sig på tryckskillnaderna mellan Island och Azorerna. Om tryckskillnaden mellan dessa områden är liten resulterar det i ett negativt värde. Det gör att lågtryck som bildas kan ta en bana söder om oss och lämnar öppet för kyligare luft från Ryssland eller Arktis.

2 Pacific decadal oscillation

Liknar den Nord- atlantiska oscillationen men berör i stället luftströmmar i de högre lagren av atmosfären över Stilla havet, som kan variera över tid. Detta kan i sin tur påverka hur vädret blir över landområdena i närheten av Stilla havet och om varm eller kall luft strömmar in.

3 Snömängd i Sibirien

Under oktober har det fallit stora mängder snö i Sibirien. Även detta kan påverka väderläget och ge en kall vinter. Tung och kall högtrycksluft har bildats till följd av snöandet, detta kan i sin tur strömma ut och skjuta undan mildare luftmassor.

4 Soleaktiviteten

Den globala solaktiviteten har varit hög, vilket kan tala för en mild vinter. Aktivitetens påverkan på väderläget har inte att göra med om vädret är soligt eller inte. Det mäter i stället solens aktivitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.