Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värsta skogsbranden i modern tid i Sverige

Röken ligger tät över samhället Norberg under tisdagen. Foto: Läsarbild

Den väldiga branden i Västmanland beskrivs som den värsta i modern tid i Sverige.

En person har avlidit och en person ligger nedsövd på sjukhus med allvarliga brännskador.

– Branden är fortfarande inte under kontroll, sade landshövdingen Ingemar Skogö på en direktsänd presskonferens.

Skogsbranden härjar för fullt i skogarna norr om Surahammar. Tusentals personer har tvingats fly sina hem sedan branden startade i torsdags.

Tidigt på tisdagsmorgonen uppgav polisen i Västmanland att en person påträffats död.

– Vi tror att vi vet vem det är och vi har underrättat dem som med störst sannolikhet är anhöriga, säger LKC-befälet Ann-Charlotte Israelsson.

Hittades nära varandra

Enligt polisen hittades kroppen i närheten av den plats där en skadad 42-åring hittades i går.

– De har en arbetsrelaterad koppling och de utförde arbete i skogen, säger Ivan Åslund vid polisen i Västmanland.

42-åringen vårdas på Universitetssjukhuset i Linköping med allvarliga brännskador. Enligt polisen är hans tillstånd allvarligt, men stabilt.

Plan står stilla

De två italienska flygplan för vattenbombning, som räddningstjänsten ställt stort hopp till, står stilla på en flygplats i Polen på grund av dåligt väder, skriver vlt.se.

De väntades landa i Västerås under eftermiddagen men det är nu alltså fortsatt oklart när de kan landa för att förberedas inför släckningsinsatsen.

– Jag vet inte var i Polen de står men om det är i norra delen av landet så är flygtiden hit ungefär en och en halv timme, säger Mikael Nilsson, vd för Västerås flygplats, till TT.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska dock planen kunna komma hit under kvällen.

Ytterligare tre flygplan, från Frankrike, väntas hjälpa till i arbetet. Planen beräknas anlända under kvällen och ska delta i insatsen från och med i morgon bitti.

Två av de franska planen är vattenbärande och det tredje ska utföra rekognosering.

Fördubblar markinsatsen

Klockan 13 på tisdagen hölls en presskonferens i Ramnäs där bland annat landshövdingen Ingemar Skogö och nytillträdde räddningsledaren Lars-Göran Uddholm närvarade.

Ingemar Skogö bekräftade där att branden inte är under kontroll.

– Det här är en stor och oroväckande händelse, säger han.

Räddningsledaren Lars-Göran Uddholm förklarade att insatsen på marken ska fördubblas och att räddningsmanskapet förbereder sig för ökade vindar i nordvästlig riktning framåt kvällen.

– Vi jobbar nu med att försöka hålla den begränsningslinje som vi lade i går, men som branden bröt igenom. Just nu klarar vi det, sade Uddholm.

Branden har inte gått så långt norrut att myndigheterna behövt fullfölja den förberedda evakueringen av Norberg och Karbenning.

Kriscentrum i Norberg

På Biblioteket i Norberg har ett kriscentrum upprättats. Fram till lunch hade 15-20 oroliga personer kommit in för att få råd om de ska lämna sina hem.

– Det nya är att vi säger till folk som kan lämna Norberg och som är oroliga att lämna sina hem. Men det är ingen order, säger Mia Björk på den frivilliga resursgruppen.

Försvarsminister Karin Enström och landsbygdsminister Eskil Erlandsson reste i dag till det branddrabbade området i Västmanland. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven åker till Norberg, med anledning av branden. Samtidigt pausar Socialdemokraterna valrörelsen i området, skriver Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.