Harveys framfart kommer kosta enorma summor. Foto: BRETT COOMER / AP TT NYHETSBYRÅNHarveys framfart kommer kosta enorma summor. Foto: BRETT COOMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Harveys framfart kommer kosta enorma summor. Foto: BRETT COOMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Ungefär 190 miljarder dollar, motsvarande 1600 miljarder svenska kronor. Det rapporterar New York Post. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNUngefär 190 miljarder dollar, motsvarande 1600 miljarder svenska kronor. Det rapporterar New York Post. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ungefär 190 miljarder dollar, motsvarande 1600 miljarder svenska kronor. Det rapporterar New York Post. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BRETT COOMER / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: BRETT COOMER / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BRETT COOMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARISFoto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS
 Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS
Donald och Melania Trump kliver av planet i Houston. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅNDonald och Melania Trump kliver av planet i Houston. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald och Melania Trump kliver av planet i Houston. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump skakar hand med Texas guvernör Gregg Abbott. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump skakar hand med Texas guvernör Gregg Abbott. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump skakar hand med Texas guvernör Gregg Abbott. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Trum träffade stormdrabbade. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅNTrum träffade stormdrabbade. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Trum träffade stormdrabbade. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

President Trump serverade korv till stormdrabbade

Publicerad

Här anländer presidentparet till ovädersdrabbade Houston – för andra gången.

Efter det första kritiserade besökte försökte Donald Trump nu reparera bilden genom att servera lunch på ett räddningscenter.

– Det har kommit mycket vatten, men det är på väg bort, säger han enligt AP.

Samtidigt uppskattas kostnaden för stormen Harvey landa på 190 miljarder dollar.

Det var med rejäla skor på fötterna som Donald och Melania Trump anlände till ovädersdrabbade Houston på lördagsförmiddagen lokal tid för att möta människor som drabbats av stormen Harvey.

Presidentparet serverade varmkorv på ett av Röda korsets räddningscenter och passade på att krama om flera barn som kom fram för att hälsa på dem.

Samtidigt hyllade presidenten samarbetet mellan federala, statliga och lokala organisationer som tillsammans kämpat mot stormen Harvey och försökt hjälpa de omkring 17 000 människor som tvingats söka hjälp i något av de räddningscenter som öppnats på olika håll i delstaten Texas.

– Det har kommit mycket vatten, men det är på väg bort, säger Donald Trump enligt AP.

Donald Trump delade ut mat till stormdrabbade.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Melania valde andra skor

Han betonade även all kärlek och glädje han mötte i Houston trots de svåra omständigheterna.

Besöket var ett försök att reparera PR-skadorna efter presidentparets förra besök i Houston tidigare i veckan.

Donald Trump kritiserades då för att sakna empati, efter att han i stället för att uttrycka sin medkänsla med de drabbade valde att fokusera på hur många människor som valt att komma och hälsa honom välkommen till Texas.

Dessutom hånades Melania Trump för sitt skoval, då hon sågs i ett par höga stilettklackar när hon var på väg till ett översvämningsdrabbat område.

På lördagen var presidentfruns skor mindre kontroversiella då hon valt ett par sneakers samt en keps med skriften "Texas".

Stormen Harvey befaras bli den mest kostsamma naturkatastrofen i USA:s historia. Enligt uppgifter till New York Post kan slutnotan landa på hisnande 190 miljarder dollar, omkring 1,6 biljoner svenska kronor.

Förödelsen är enorm. En miljon människor är drabbade, 50 befarats ha omkommit. Floder har översvämmats, Houston har lamslagits  och dricksvattnet har slagits ut i 120 000-invånarstaden Beaumont i Texas.

440 000 Texasbor har sökt federalt stöd

President Donald Trumps administration har hittills begärt åtta miljarder dollar i ett brev till kongressen för initiala återhämtningsinsatser, rapporterar Reuters. 

President Donald Trumps administration har begärt närmare 8 miljarder dollarFoto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Man vill att katastrofhjälpsåtgärderna ska hanteras för sig och inte bara adderas till andra kostnader. Detta handlar om att USA: s regering har en lagstadgad gräns för hur mycket pengar den kan låna för att täcka ett budgetunderskott. Bara kongressen kan höja den gränsen.

Vita husets säkerhetsrådgivare Tom Bossert har meddelat att förfrågningar kring bistånd för dem som drabbats kommer att ske i etapper, eftersom mer fakta kring stormens inverkan kommer efterhand.

Texas guvenör Greg Abbott har enligt Reuters sagt att hans stat kommer behöva 125 miljarder dollar. Och han har sagt att ungefär 440 000 Texasbor har sökt federalt stöd och än så länge har 79 miljoner dollar beviljats.

Även om solen har visat sig är det fortsatta allvarliga problem.Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Vattennivåer fortsatt väldigt höga

Man ser ännu inte slutet på katastrofen. Även om solen har visat sig är det fortsatta allvarliga problem.

– Neches River är 2,1 meter över sin rekordnivå och den kommer fortsätta ligga så högt, eller nästan så högt, i ungefär en vecka, säger Greg Abbott.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag