Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Värsta läckan hittills från kärnkraftverket

Behållare vid det havererade kärnkraftverket Fukushima i Japan. Foto: Toshifumi Kitamura

300 ton högradioaktivt vatten har läckt från en spilltank vid det havererade kärnkraftverket Fukushima, enligt kärnkraftsbolaget Tepco.

Det är den värsta läckan hittills.

December 2000, februari 2012 och mars 2013. Foto: Foto: Reuters Japans regering meddelade nyligen att den tänker ta större ansvar för saneringen av verket, enligt TT. Tepco medgav då, efter månader av förnekanden, att stora mängder radioaktivt vatten läckt ut i Stilla havet.

Enligt AP vet Tepco inte hur eller var vattnet läckt ut men misstänker att det tagit sig ut genom ett avlopp i närheten av tanken.

En talesperson för Tepco säger, enligt AP, att vattnet sipprat ut genom sandsäckar som staplats vid en betongmur för att hålla det radioaktiva vattnet på plats. Det återstående vattnet i tanken pumpas nu ut och ska föras över till andra behållare, skriver AP.

Fem gånger

Strålningen i vattnet som nu läckt ut har mätts en halv meter ovanför vattenytan och uppmätte då 100 millisievert. Det är fem gånger högre än den tillåtna årliga dosen för arbetare i området.

Fukushima skadades allvarligt i mars 2011 av ett skalv och en tsunami. Efter flera härdsmältor byggdes hundratals behållare för att samla upp det radioaktiva vattnet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!