Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värst drabbade i Sverige – nu rasar smittokurvan

Här är ett inslag från i februari när Lycksele hade flest coronafall per capita i hela Sverige.
Gunilla Persson är biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten.
Foto: Privat / Privat
Lars Johansson arbetar som specialist i allmänmedicin på Stenbergska hälsocentral, som är en av tvåhälsocentraler i Lycksele kommun.
Foto: Privat
Lycksele i februari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under två veckor i februari ökade coronasmittan explosionsartat med 7 550 procent i Lycksele – som hade flest antal covidfall per capita i landet.

I dag, nästan sju veckor senare, har smittan minskat i rask takt. 

– Det går ner vecka för vecka, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten.

När det var som mest nya smittade i Lycksele registrerades 314 nya fall på en vecka, i en kommun med strax över 12 000 personer. Tre veckor tidigare var motsvarande siffra två. 

Under en period hade Lycksele flest antal covidfall per capita och utbrottet kopplades till kommunens enda högstadieskola. När Expressen besökte Lycksele när det var som värst vittnade flera personer om slarv bland befolkningen.

Men sedan dess har smittan gått ner ordentligt – under vecka tolv var antalet nya smittade 19 personer i kommunen. 

Lars Johansson arbetar som specialist i allmänmedicin på Stenbergska hälsocentral, som är en av tvåhälsocentraler i Lycksele kommun, och han har märkt av en kraftig minskning av antalet fall.

– I mitt arbete följer jag smittan dagligen. Under det stora utbrottet var det väldigt många fall vecka 7 och vecka 8. Sedan dess har vi sett hur fallen minskat, vecka för vecka, säger han.

Smittan sjunker i hela Västerbotten

Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten, lyfter flera orsaker till att smittan gått ner. En anledning är att smittspridningen gått ner markant i hela Västerbotten. 

– Det går ner vecka för vecka, det är inte bara i Lycksele, säger hon. 

Hittills har drygt 1 500 personer haft viruset i kommunen. Anledningen till att den andra vågen slog så kraftigt beror på den brittiska mutationen, säger Gunilla Persson. 

– Hela Västerbotten drabbades av den här brittiska virusmutationen, som helt klart varit mycket mer smittsam. Och så slog det mot Lycksele särskilt och flera skolor där blev drabbade. Det spreds mellan elever, och de tog med det hem och ut i hela samhället.

”Omfattande provtagning och smittspårning”

En av flera anledningar till att smittan gått ner är att människor varit duktiga på att följa rekommendationerna, enligt Gunilla Persson. 

– Det har också varit en väldigt omfattande provtagning och smittspårning, som har gjort att man har stoppat smittspridning på det sättet. Man har haft en del arbetsplatser stängda, skolor stängda, mycket distansundervisning för att få stopp spridningen på de skolor som var drabbade. Det har i sin tur gett ringar på vattnet: att det blev färre drabbade ute i samhället också. 

Länderna som öppnar upp efter vaccineringen

Boris Johnson: ”Den 12:e går jag till puben”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.