Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningskaoset: Ishalka och hårda vindar på väg

Vinterväglag i Sundsvall i december 2017.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Höör 2018.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SMHI har utfärdat en rad olika vädervarningar i Sverige för de kommande dygnen.

I stora delar av Norrland väntas plötslig blixthalka på vägarna, samtidigt som fjällvärden plågas av hårda vindar med snöfall.

SMHI:s senaste klass 1-varningar täcker en stor del av den norra halvan av landet.

– På grund av den här riktigt milda luften som kommer i morgon blir det rätt besvärligt väglag i norra Sverige, säger Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm. 

I Västerbottens läns inland har SMHI utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka på måndagseftermiddagen. Samma varning har även utfärdats för Jämtlands fjäll med undantag för dess fjällområden, liksom för Norrbottens och Västerbottens läns kustland samt de inre delarna av Västernorrlands län.

Vindkaoset i fjällen

– Det blir dessutom blåsigt i fjällen. För Norrlands del blir det ett besvärligt dygn, varnar meteorologen Lasse Rydqvist.

I norra och södra Lapplandsfjällen i Norrbottens län varnar SMHI för mycket hård vind i kombination med snöfall eller snöbyar från natten mot måndag.

Även strax söderut, i Jämtlandsfjällen, har det utfärdats en klass 1-varning för mycket hård vind med snöfall eller snöbyar. På kalfjället väntas vindstyrkan ligga på mellan 18 och 24 meter per sekund. Vindarna i Jämtlandsfjällen är som starkast fram till den tidiga söndagseftermiddagen och tilltar sedan åter på måndag morgon. 

På söndagen rasar de hårdaste vindarna i södra och mellersta delarna av Lapplandsfjällen – men dessa vidgas till hela området på måndagen.

I Härjedalsfjällen väntas snarlika väderförhållanden, med undantaget för att vindarna åter tilltar först på måndagseftermiddagen. 

Här är skillnaden på väder och klimat

Expressen reder ut: Här är skillnaden på väder och klimat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.