Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: Tusentals kan dö i värmeböljan

Värmeböljan är inte bara i Sverige, utan i stora delar av Europa.

Foto: Michaela Hasanovic
Men Sverige saknar plan för att rädda liv i hettan, menar professorn Bertil Forsberg. Foto: Umeå Universitet

Många såg fram emot värmeböljan.

Men hettan riskerar att skörda många liv.

– Sverige kan drabbas av tusentals dödsfall, säger professor Bertil Forsberg.

Onsdagens värmebölja satte nytt rekord i Paris med 39 grader i skuggan. Det är den varmaste dagen sedan slutet av 1800-talet. Även i Sverige har värmeböljan slagit till på många håll.

Bertil Forsberg, professor vid Umeå universitet, som forskat på dödligheten i samband med värmeböljor i Sverige, slår nu larm om att Sverige inte har någon plan för att förebygga dödsfallen.

– När det är varmt fler dagar i rad kan dödligheten öka med 30 procent. Om vi inte tar fram en nationell handlingsplan och börjar jobba förebyggande, så kan vi drabbas av tusentals dödsfall, som i Moskva 2010 och i stora delar av Västeuropa 2003, säger han.

Många Europeiska tidningar börjar likna värmeböljan som är i Europa med den dödliga sommaren för tolv år sedan.

15 000 personer dog i värmen

Det var den varmaste sommaren sedan 1540 och skördade så många som 70 000 liv i Europa, enligt uppskattningar. Frankrike som drabbades värst rapporterade om nästan 15 000 dödsfall kopplade till den extrema värmen.

Bertil Forsberg, menar att de drabbade länderna har förändrat sina rutiner och nu har ett bra varningssystem. Men i Sverige saknas det, förklarar han.

– Vi ser större och större effekter av värmen i Sverige. Medan dödligheten har minskat dramatiskt i många länder med fungerande varningssystem. Vi i Sverige har ingen kontroll av hur varmt det får vara på äldreboenden. Det borde också finnas krav på att läkare har uppsikt över särskilt värmekänsliga patienter, säger han.

Början av sommaren farligast

Det är särskilt nu i början av sommaren som värmen slår hårt. Kroppen har inte hunnit anpassa sig till värmen, förklarar han.

– Belastningen blir inte lika stor på hjärtat i exempelvis augusti när kroppen börjat anpassa sig till ett varmare klimat.

Vid värmekaoset i Indien i maj klättrade temperaturen nästan upp till 50 grader och 1 400 personer avled till följd av de skenande temperaturerna.

Flera vägar ska ha smält till följd av värmen i England. En man ställde sin motorcykel på asfalten för att se den sjunka ned en bit i den smälta vägbanan, rapporterar The Guardian.

Professor Bertil Forsberg sågar Sveriges agerande och menar att man borde ha följt övriga Europas exempel.

– Det är oansvarigt att svenska myndigheter inte gjort något trots att Världshälsoorganisationen sagt att alla borde ha en plan för värmeböljor, säger han till Expressen.