Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Trump kan kosta partiet senaten

Här byggs Trumps mur in i det sista
Donald Trump.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps agerande inför ödesvalet i Georgia riskerar att kosta republikanerna majoriteten i senaten – vilket skulle göra livet som president mycket enklare för Trumps efterträdare Joe Biden.

Det säger en valexpert som arbetar för republikanerna enligt Independent.

– Det här borde inte hända, säger Frank Luntz.

Den 5 januari är det ödesval i Georgia – ett val som inte bara påverkar delstaten utan hela senaten och framför allt hur mycket makt tillträdande presidenten Joe Biden faktiskt kommer att ha.

Georgias republikanska senatorer David Perdue och Kelly Loeffler utmanas av demokraterna Raphael Warnock och Jon Ossoff, men eftersom ingen kandidat fick över 50 procent i det ordinarie valet i november krävs det nu omval för att kora en segrare. Valexperten Frank Luntz, som ofta jobbar för republikanerna, påstår dock att Donald Trump redan kan ha förstört Perdues och Loefflers segerchanser.

– Jag är rädd för att de två republikanerna mycket väl kan förlora den 5 januari på grund av vad presidenten gör just nu. Media hjälper honom och det här borde inte hända, det här valet borde genomföras separat från vidrigheterna som nu sker i Washington, säger Frank Luntz till Fox News.

Donald Trump har försökt ändra valresultatet genom att hävda att valfusk har begåtts, dock utan att kunna bevisa det. När Donald Trump skulle kampanja för Kelly Loeffler och David Perdue handlade nästan hela valmötet i Georgia om det påstådda valfusket. 

Kelly Loeffler och David Perdue.
Foto: JOHN BAZEMORE / AP TT NYHETSBYRÅN

Uppmanar till bojkott av omvalet

Trump skrev i helgen på Twitter att han kommer att kampanja för kandidaterna den 4 januari.

”Så viktigt för vårt land att de vinner”, skrev Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1343328283824447488

Samtidigt har Trump-förespråkarna Lin Wood och Sidney Powell uppmanat röstare att bojkotta omvalet för att ”rädda president Trumps andra mandatperiod” eftersom advokaterna kallar de republikanska kandidaterna ”anti-Trump” och ”fejk-republikaner”.

Vinner republikanerna minst en plats i omvalet i Georgia behåller partiet majoriteten i senaten, något som kraftigt skulle försämra Joe Bidens möjligheter att få igenom sin politik eftersom alla lagförslag måste godkännas av både senaten och representanthuset. Men skulle demokraterna vinna båda platserna är fördelningen 50–50 mellan partierna i senaten – vilket skulle ge vicepresidenten Kamala Harris utslagsrösten. Biden har därför själv kampanjat i Georgia för de demokratiska kandidaterna.

Eftersom demokraterna har majoriteten i representanthuset skulle det göra det mycket enklare för Joe Biden att få igenom sina förslag.

Joe Bidens skarpa kritik mot Trump-administrationen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.