Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen till USA: Gör inte som Sverige

Donald Trumps väg i stället för Sveriges – det är vad de republikanska senatorerna propagerar för.
Foto: John Locher / AP/ TT
Mike Pompeo, republikansk medlem av representanthuset.

I en debattartikel i Wall Street Journal använder sig två ledande republikanska politiker av Sverige som ett varnande exempel när de argumenterar för Donald Trumps hårda invandringspolitik.

Enligt artikelförfattarna har nämligen den svenska öppenheten lett till att Sverige är på väg att gå in i en ordentlig kris.

”Deras land står nu inför ekonomisk, social och politisk omvälvning. Här finns en läxa för den amerikanska eliten”, skriver de enligt Dagens Nyheter.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har vid flera tillfällen påtalat att han, om han blir vald, kommer att leda in USA på en striktare invandringspolitisk bana. En av metoderna som han sagt att han kommer använda sig av är att bygga en mur mot Mexiko.

– Vi ska bygga en mur, det vet ni... Och det ska Mexiko få betala för, sade han i ett segertal efter att ha vunnit omröstningen i primärvalet i delstaten Nevada tidigare i år.

Men hans önskan om en hårdare invandringspolitik delas inte av alla i det republikanska partiet. Senatorn Jeff Flake är en av dem som kritiserat Donald Trumps uttalanden, vilket inte mottagits väl av presidentkandidaten själv, vilket bland andra CNN rapporterat om.

Tom Cotton stöder Donald Trump

Andra republikaner har dock valt att stödja sin presidentkandidats invandringspolitiska linje. Bland dem finns den amerikanska senatens yngste medlem, Tom Cotton, 39. Trots sin ringa ålder har han suttit i kongressen sedan år 2013.

Tom Cotton från Arkansas är senatens yngsta medlem.
Foto: Danny Johnston / AP

I en debattartikel har han nu tillsammans med kongressledamoten Mike Pompeo argumenterat för att Donald Trumps väg är den rätta för USA. Som bevis för detta använder sig artikelförfattarna av Sverige som ett exempel, skriver Dagens Nyheter.

”Politisk korrekthet genomsyrar Sverige. De har till och med ett begrepp för fenomenet: åsiktskorridor, eller the 'opinion corridor'”, skriver de i artikeln enligt DN.

Här drar också artikelförfattarna en parallell till Donald Trump och hans kampanj.

”Han förstod att vår egen åsiktskorridor av politisk korrekthet i stora drag utestängde de här frågorna… Norska ledare mötte liknande oro och landet är tryggt och stabilt. Svenska ledare gjorde det inte, och deras land står nu inför ekonomisk, social och politisk omvälvning. Här finns en läxa för den amerikanska eliten”, skriver de enligt DN.

Donald Trump befinner sig inte i åsiktskorridoren, enligt de republikanska politikerna.
Foto: Paul Hennessy / POLARIS

Var på resa i Sverige

Under sin resa till Sverige säger de sig ha sett vad en ”radikal politik” och ”öppna dörrar” kan leda till. Bland annat skriver de att Sveriges sätt att välkomna flyktingar lett till att denna grupp blivit "oproportionerligt fattiga, unga, manliga, lågutbildade, konservativa muslimer”, skriver DN.

Artikelförfattarna jämför också Sverige med Norge, som de själva anser lyckats bättre med invandringspolitiken. De anser också att Sveriges styrande partiers nonchalans inför vad det svenska folket tycker har lett till att Sverigedemokraterna blivit tredje största parti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.