Palestinier bränner den danska flaggan under en protestaktion på Västbanken. Nu kan Sverige dras in i konflikten på allvar efter att en svensk tidning utlyst en tävling om bästa Muhammedkarikatyrerna. Arabiska medier varnade Sverige i går.
Palestinier bränner den danska flaggan under en protestaktion på Västbanken. Nu kan Sverige dras in i konflikten på allvar efter att en svensk tidning utlyst en tävling om bästa Muhammedkarikatyrerna. Arabiska medier varnade Sverige i går.

Varningen till Sverige

Publicerad
Uppdaterad
BEIRUT. Sverige varnas av arabiska medier.
Nyheten att en svensk tidning publicerar egna Muhammedkarikatyrer toppar arabiska nyhetssändningar.
- Sverige har inte lärt sig av Danmarks läxa, rapporterar tv-kanalen al-Manar.
Sverige står nu i arabvärldens fokus. Nyheten att sverigedemokraterna utlyser en egen karikatyrtävling och publicerar Jyllands-Postens Muhammedbilder sprider sig snabbt i den muslimska världen.

Toppnyhet i flera medier

Tävlingen i Sverige toppar flera lokala och internationella arabiska nyhetsmedier. - Det kommer att få Sveriges 350 000 muslimer att känna sig kränkta, rapporterar den islamistiska tv-kanalen al-Manar, som ses av miljoner muslimer världen över. Den mycket populära tv-kanalen al-Manar varnar: - Sverige har inte lärt sig av Danmarks läxa. I Libanon bor cirka 350 svenska medborgare, många av dem har libanesisk bakgrund. Sverige har också stora affärsintressen främst i de rika Gulfländerna. - Jag ska ta kontakt med vår ambassad i Damaskus för att diskutera frågan. Det här är mycket allvarligt och vi måste ta ställning till om vi ska framföra en ursäkt eller hur vi ska göra, säger Pierre Saad, svensk konsulathandläggare i Beirut. Nyheten att en svensk tidning publicerar egna Muhammedkarikatyrer toppade flera arabiska nyhetssändningar i går kväll. - Det kan finnas en och annan galning som är kapabel att göra vad som helst. Hittills har vi hållit en låg profil i frågan. Men nu är det allvarligt, säger Saad. Sveriges muslimska råd har informerat justitiekansler Göran Lambertz som nu ska granska bilderna. Mahmoud Aldebe, ordförande för Sveriges muslimska förbund, säger till Expressen: - De försöker provocera oss. De utnyttjar yttrandefriheten för att hetsa mot andra folkgrupper. Aldebe understryker att Sveriges muslimer kommer att agera inom ramen för Sveriges lagar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag