Varningen: Tågkaoset fortsätter under hösten

Trafikverket ligger efter med planeringen inför höstens körschema.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Problemen hos Trafikverket leder till att tågbolagen inte kan sälja biljetter för vissa resor med mer än ett par veckors framförhållning.
Foto: Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det har varit en kaosartad sommar i tågtrafiken och nu ser det ut som att tågstrulet fortsätter även i höst.

Anledningen: Trafikverket har problem med sitt nya planeringssystem – vilket gör att tågbolagen inte kan sälja biljetter med sin vanliga framförhållning.

– Vi kan inte sälja biljetter till resor som vi sedan tvingas ställa in, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

Under sommaren har tågtrafiken påverkats av en mängd olika problem – bland annat har järnvägsföretagen lidit av personalbrist vilket gjorde att mängder av avgångar ställdes in inför sommaren och ett antal elfel har lämnat resenärer strandade runtom i landet.

Även hösten ser ut att bli strulig för tågtrafiken i Sverige. 

Anledningen är att det är ovanligt många banarbeten som pågår runtom i landet samtidigt som Trafikverket har problem med sitt nya planeringssystem, vilket Sveriges Radios Ekot först rapporterade om.

Trafikverket, som egentligen ska leverera ett körschema till tågbolagen med 18 veckors framförhållning, ligger efter med planeringen.

– Nu ligger vi på en framförhållning på två till fem veckor, och det jobbar vi så klart intensivt med att förbättra men vi är inte där ännu, säger Trafikverkets marknadschef Mikael Eriksson till radion. 

SJ: ”Vet inte vilka tåg vi kommer köra”

Problemen hos Trafikverket leder till att tågbolagen inte kan sälja biljetter för vissa resor med mer än ett par veckors framförhållning – något som drabbar både resenärer och anställda.

– Det här har gjort att vi inte har kunnat släppa på biljetterna till resenärerna, de som vill boka vet inte om de kommer kunna resa eller inte. Vi vill så klart lämna svar men vi kan inte sälja biljetter till resor som vi sedan tvingas ställa in, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

Samtidigt drabbas SJ:s anställda möjligtvis ännu hårdare av problemen med Trafikverkets planeringssystem, menar han.

– Ett nästan ännu större bekymmer är hur det påverkar vår egen personal. Vi vet inte vilka tåg vi kommer köra, och det gör att vi har svårt att lägga scheman för vår personal så att de får en rimlig framförhållning till hur de ska jobba.

Storstadssträckorna värst drabbade

Jonas Olsson poängterar att alla tågsträckor inte påverkas lika mycket och säger att det fortfarande finns många avgångar planerade med normal framförhållning. 

– Om man till exempel tittar norrut ser det bättre ut än på de stora linjerna mellan Stockholm och Göteborg eller Stockholm och Malmö, där finns det mer utmaningar, säger han.

Den som vill säkra sin tågbiljett med godast möjliga marginal bör hålla koll på SJ:s hemsida på under morgonen och förmiddagen där nya biljetter släpps sporadiskt, rekommenderar Jonas Olsson. 


Ludvig fast på tåg – tvingades kissa i påse

Passagerarna blev fast i 35 graders värme och med överfulla toaletter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.