Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Svårt att klara en andra våg i Stockholm

Nu diskuteras nya restriktioner för att stoppa covid-19.
Johan Bratt, chefläkare för Region StockholmFoto: Anna Molander / Region Stockholm
Sjukvårdspersonal vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge i maj i år.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Coronavirusets första våg i Sverige placerade tusentals människor på intensivvårdsavdelningar runt om i landet. 

Nu varnar läkare i Stockholm för vad en andra våg av coronaviruset skulle innebära.

– Det kommer bli svårt att klara av ett liknande scenario som det vi hade i början av pandemin, säger överläkaren i infektionssjukdomar vid Karolinska, Carl Spindler, till Svenska Dagbladet

Som mest vårdades 1 100 patienter på Region Stockholms coronaanpassade sjukhusavdelningar under den värsta coronakrisen. Nu är den siffran nere på 27 patienter.

Dock har antalet nya fall ökat i Stockholm under den senaste veckan, och med det risken för en andra våg av svårt sjuka covid-patienter på regionens sjukhus.

– Det kommer slita hårt på medarbetarna och det kommer innebära att vi inte kommer kunna beta av den planerade vården som redan skjutits upp i och med pandemin, säger region Stockholms chefsläkare Johan Bratt till Svenska Dagbladet

Överläkaren: ”Mentalt väldigt trötta”

Under sommaren sjönk antalet patienter som var i behov av sjukvård, och i takt med det så sänktes också beredskapen i region Stockholm. 

– Jag hade gärna sett högre beredskap året ut. Vi behöver börja beta av vårdskulden, men vi måste också ha beredskap för eventuella covidpatienter innan vi vet vad slutet på pandemin blir, säger Carl Spindler, överläkare på infektionsavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset, till SvD.

Spindler berättar för SvD att den materiella beredskapen är god, men betydligt sämre när det kommer till personalen. Sedan i mars har ett 40-tal IVA-sjuksköterskor lämnat sjukhuset. 

– Vi alla, inklusive jag själv, är mentalt väldigt trötta. Framför allt är jag bekymrad över sjuksköterskebristen som fanns redan före pandemin. Om det mot förmodan kommer en ny våg steppar vi upp igen, men det kommer bli svårt att klara av ett liknande scenario som det vi hade i början av pandemin, säger Spindler. 

Nya restriktioner kan införas

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson: ”Vi ser en hög uppgång”.

Här är CNN:s reportage om svenska coronahanteringen

Här är CNN:s reportage om svenska coronahanteringen

Läs mer: Larmet: Överdriven optimism om immunitet i Stockholm

Läs mer: Kan bli fler restriktioner i Stockholm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.