Varningen är en klass fyra-varning – den näst högsta på skalan. Foto: ANJA EDVARDSSONVarningen är en klass fyra-varning – den näst högsta på skalan. Foto: ANJA EDVARDSSON
Varningen är en klass fyra-varning – den näst högsta på skalan. Foto: ANJA EDVARDSSON
Lavinrisk, den här gången i området i Åre-området 2013. Foto: GUNNO RASKLavinrisk, den här gången i området i Åre-området 2013. Foto: GUNNO RASK
Lavinrisk, den här gången i området i Åre-området 2013. Foto: GUNNO RASK

Varningen: Stor risk för laviner vid svenska skidorter

Publicerad

Det är stor risk för laviner i en stor del av Sveriges fjälltrakter.

– Det har kommit rejält mycket snö och blåser väldigt hårt, säger Per-Olov Wikberg, vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst till TT.

 

 

Varningarna gäller flera av de största svenska skidorterna. Västra Vindelfjällen, där Tärnaby ligger är ett av områdena. Varningen, som är klass fyra på en femgradig skala gäller även västra Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen, skriver TT.

Det är framför allt i de västra delarna, i sluttningar i ostlig riktning och i orörd terräng a som risken är som störst. Risken bedöms vara som störst under lördagen.

– Håller man sig i markerade nerfarter, i markerade leder som turåkare, då riskerar man inte att komma in i lavinterräng, säger Per-Olov Wikberg, som påpekar att man som skidåkare är betydligt säkrare så länge man håller sig inom skidanläggningarnas egna pistområden.

Enligt Per-Olov Wikberg väntas varningsgraden sänkas till en trea på söndagen.

– Det är i morgon det är riktigt farligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag