Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Stor risk för laviner vid svenska skidorter

Varningen är en klass fyra-varning – den näst högsta på skalan.
Foto: ANJA EDVARDSSON
Lavinrisk, den här gången i området i Åre-området 2013.
Foto: GUNNO RASK

Det är stor risk för laviner i en stor del av Sveriges fjälltrakter.

– Det har kommit rejält mycket snö och blåser väldigt hårt, säger Per-Olov Wikberg, vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst till TT.

Varningarna gäller flera av de största svenska skidorterna. Västra Vindelfjällen, där Tärnaby ligger är ett av områdena. Varningen, som är klass fyra på en femgradig skala gäller även västra Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen, skriver TT.

Det är framför allt i de västra delarna, i sluttningar i ostlig riktning och i orörd terräng a som risken är som störst. Risken bedöms vara som störst under lördagen.

– Håller man sig i markerade nerfarter, i markerade leder som turåkare, då riskerar man inte att komma in i lavinterräng, säger Per-Olov Wikberg, som påpekar att man som skidåkare är betydligt säkrare så länge man håller sig inom skidanläggningarnas egna pistområden.

Enligt Per-Olov Wikberg väntas varningsgraden sänkas till en trea på söndagen.

– Det är i morgon det är riktigt farligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.