Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: sjukdomar sprids via oralsex

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Brittiska läkare varnar nu att spridningen av könssjukdomar efter oralsex blir allt vanligare.
Foto: Colourbox.Com / COLOURBOX.COM MAXPPP

Brukar du ha oralsex utan att använda dig av kondom?

Då är det bäst att du går och testar dig.

Nu varnar nämligen brittiska läkare för att spridningen av könssjukdomar via oralsex blir allt vanligare, skriver BBC Newsbeat.

Ledande brittiska läkare med specialkunskaper inom sexuell hälsa varnar nu för att allt fler drabbas av olika könssjukdomar efter att ha haft oralsex, skriver BBC Newsbeat. De menar också att personer som regelbundet byter sexpartner kanske inte skyddar sig tillräckligt när de har oralsex.

– Väldigt, väldigt få människor använder kondom när de har oralsex. De vet inte att man kan få klamydia och gonorré bak i halsen ganska lätt, sade läkaren Peter Greenhouse, som är rådgivare till den brittiska regeringen när det gäller frågor kring sexuell hälsa, till BBC Newsbeat.

Kan sprida gonorré och hiv

Enligt The British Association for Sexual Health and Hiv kan sjukdomar som bland annat könsherpes, gonorré och hiv spridas via oralsex, skriver BBC Newsbeat. Nya mätningar visar också att spridningen av dessa sjukdomar ökar, skriver de.

Oralsex skulle också enligt ny forskning kunna vara det vanligaste sättet som sjukdomen könsherpes överförs på.

Det finns även det som pekar på att oralsex skulle kunna vara det vanligaste sättet att få resistent gonorré på, skriver BBC Newsbeat. Klinisk forskning ska ha visat att antibiotika kanske inte är lika effektivt när det används för att behandla gonorré i strupen.

– Så du kan ha blivit frisk i könet men kanske ändå fortfarande ha kvar det i halsen. Så du kan föra det vidare, sade Peter Greenhouse till BBC Newsbeat.

Testa dig regelbundet

Men det finns sätt att undvika att få könssjukdomar vid oralsex. På sätt skulle också spridningen kunna hindras.

– Om du är där ute, i vad som på ett artigt sätt kan beskrivas som den sexuella, eller Tinder-marknaden, finns det två vägar att gå. Ta dig till en klinik och testa dig regelbundet eller var noggrann med kondom, även vid oralsex, sade Peter Greenhouse till BBC Newsbeat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.