Nu varnar brittiska försvarsdepartementet för att Ryssland kommer att börja använda sig av äldre vapen i sin krigföring – vilket man menar kommer att resultera i mindre effektiv militär krigföring men stor civil förödelse. Ryssland tros också ha använt mer långdistansvapen än man initialt hade planerat, enligt det brittiska försvaret.
https://twitter.com/DefenceHQ/status/1504226935106330628?s=20&t=PiAUEd_GFVr1UXtOR8RwtQPå ett tal vid en konferens för sitt parti Tories sa Boris Johnson på lördagen att Putin har ”total panik”. Den brittiske premiärministern menade att Putin är rädd för fria samhällen och att han därmed fruktar ett demokratiskt Ukraina, skriver The Telegraph.
Saknar tekniskt utvecklad utrustning
Ryssland är en av världens största kärnvapenmakter. Men på andra områden – som radarsystem och drönare – saknas lika avancerad utrustning som i till exempel USA.
– Mycket av materielen är gammalt och mycket äldre än vad man uppger. Det är inget finlir alls, sa Fredrik Eriksson, militärhistoriker och studierektor på Försvarshögskolan i veckan till Svenska Dagbladet.

Ryska vapenföringen som skördar civila liv
Hittills har den ryska militären attackerat stora områden av Ukraina via luftangrepp.
Det har dels handlat om stora raket- och artilleribombardemang – vilket även drabbat civila.
För att träffa nyckelmål har den ryska militären också använt sig av Iskander-robotar som har en räckvidd på upp till ungefär 500 kilometer och som kan förstöra stora byggnader och anläggningar.

Men ålderstigna pjäser och ammunition innebär dessutom dålig precision, vilket enligt försvarsexperter leder till ännu större civil förödelse.
– Skjuter man med äldre, som vi säger, ”dum” ammunition enligt den gamla ryska stridskonsten och går efter koordinater i stället för pek-laser blir det lätt en ganska stor spridning. Det kan handla om yta på en kvadratkilometer ställd mot en fotbollsplan i träffbild, säger överstelöjtnant Kenneth Nygren till SvD.
Slår sönder lungor
Det brittiska försvarsdepartementet har uppgett att man fått en bekräftelse på att Ryssland använt sig av så kallade termobariska vapen under invasionen av Ukraina.
Termobariska vapen kallas även ”vakuumbomber” då de suger syret ur omgivningen som ger kraft åt temperaturexplosioner som varar längre än ”vanliga” explosioner.
För människor är bomben speciellt farlig eftersom den kan slå sönder lungor såväl som andra organ.

Den första egentliga termobariska bomben testades i Tyskland 1944, och har använts av av ryska styrkor i både första och andra Tjetjenienkrigen.
Hävdar att man använt nytt vapen
Nu hävdar det ryska försvarsdepartementet att man för första gången har använt ett nytt hypersoniskt vapen, enligt rysk statsmedia.
Kinzjal-roboten, som är en hypersonisk robot med räckvidd på 200 mil som avfyras från luften, ska ha använts i regionen Ivano-Frankivsk i västra Ukraina under fredagen, det ryska försvarsdepartementet.

Hypersoniska robotar rör sig i högre fart och kan dessutom manövrera i luften vilket gör dem svårare att både spåra och stoppa.
Det är inte bekräftat att vapnet faktiskt har använts.
Har tidigare visats som strategisk avskräckning
Hypersoniska robotar fanns bland de avancerade vapen som Vladimir Putin lanserade våren 2018. Men två år senare, på segerparaden i Moskva 2020, hade bara den hypersoniska roboten blivit verklighet, rapporterade finska Yle då.
Syftet med såväl uppvisning som lansering kan ha varit att skrämma omvärlden, sa experter, som också konstaterade att stora delar av vapenarsenalen fortfarande var gammal.
I ett underlag från FOI till regeringen 2020 om Rysslands kärnvapendoktrin beskrivs hur nya vapensystem använts som en del av rysk strategisk avskräckning. I rapporten beskrivs flera vapensystem – däribland Kinzjal.