Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen – Ryssland använder gamla vapen

Vitalij Klitjko besökte på fredagen en av platserna som bombats i Kievområdet.
En rysk 2S1 Gvozdika.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Valdimir Putin under fredagens tal.
Foto: ALEXANDER VILF / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson.
Foto: STUART WALLACE/SHUTTERSTOCK / STUART WALLACE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Rysslands motgångar i kriget har fått landet att ta till äldre vapen, varnar det brittiska försvarsdepartementet.

Ålderstigna pjäser och ammunition innebär dålig precision och beskrivs kunna skapa stor förödelse bland civila.

Putin har ”total panik” över tanken på att en revolution ska bryta ut i Moskva, säger premiärminister Boris Johnson enligt The Telegraph.

Samtidigt påstår Ryssland att man nu för första gången avfyrat en så kallad ”hypersonisk” robot.

Nu varnar brittiska försvarsdepartementet för att Ryssland kommer att börja använda sig av äldre vapen i sin krigföring – vilket man menar kommer att resultera i mindre effektiv militär krigföring men stor civil förödelse. Ryssland tros också ha använt mer långdistansvapen än man initialt hade planerat, enligt det brittiska försvaret.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1504226935106330628?s=20&t=PiAUEd_GFVr1UXtOR8RwtQ

På ett tal vid en konferens för sitt parti Tories sa Boris Johnson på lördagen att Putin har ”total panik”. Den brittiske premiärministern menade att Putin är rädd för fria samhällen och att han därmed fruktar ett demokratiskt Ukraina, skriver The Telegraph.

Saknar tekniskt utvecklad utrustning

Ryssland är en av världens största kärnvapenmakter. Men på andra områden – som radarsystem och drönare – saknas lika avancerad utrustning som i till exempel USA. 

– Mycket av materielen är gammalt och mycket äldre än vad man uppger. Det är inget finlir alls, sa Fredrik Eriksson, militärhistoriker och studierektor på Försvarshögskolan i veckan till Svenska Dagbladet.

Gradrobotar avfyras under en rysk övning i vintras.
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryska vapenföringen som skördar civila liv 

Hittills har den ryska militären attackerat stora områden av Ukraina via luftangrepp.

Det har dels handlat om stora raket- och artilleribombardemang – vilket även drabbat civila.

För att träffa nyckelmål har den ryska militären också använt sig av Iskander-robotar som har en räckvidd på upp till ungefär 500 kilometer och som kan förstöra stora byggnader och anläggningar.

Iskander-robotar har en räckvidd på upp emot 500 kilometer.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

Men ålderstigna pjäser och ammunition innebär dessutom dålig precision, vilket enligt försvarsexperter leder till ännu större civil förödelse. 

– Skjuter man med äldre, som vi säger, ”dum” ammunition enligt den gamla ryska stridskonsten och går efter koordinater i stället för pek-laser blir det lätt en ganska stor spridning. Det kan handla om yta på en kvadratkilometer ställd mot en fotbollsplan i träffbild, säger överstelöjtnant Kenneth Nygren till SvD. 

Slår sönder lungor

Det brittiska försvarsdepartementet har uppgett att man fått en bekräftelse på att Ryssland använt sig av så kallade termobariska vapen under invasionen av Ukraina.

Termobariska vapen kallas även ”vakuumbomber” då de suger syret ur omgivningen som ger kraft åt temperaturexplosioner som varar längre än ”vanliga” explosioner. 

För människor är bomben speciellt farlig eftersom den kan slå sönder lungor såväl som andra organ.

En granatkastare avsett för termobariska bomber på ett ryskt stridsfordon.
Foto: SOPA Images / TT NYHETSBYRÅN

Den första egentliga termobariska bomben testades i Tyskland 1944, och har använts av av ryska styrkor i både första och andra Tjetjenienkrigen.

Hävdar att man använt nytt vapen

Nu hävdar det ryska försvarsdepartementet att man för första gången har använt ett nytt hypersoniskt vapen, enligt rysk statsmedia.

Kinzjal-roboten, som är en hypersonisk robot med räckvidd på 200 mil som avfyras från luften, ska ha använts i regionen Ivano-Frankivsk i västra Ukraina under fredagen, det ryska försvarsdepartementet.

Ett ryskt MiG-31 utrustad med en hypersonisk robot.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Hypersoniska robotar rör sig i högre fart och kan dessutom manövrera i luften vilket gör dem svårare att både spåra och stoppa. 

Det är inte bekräftat att vapnet faktiskt har använts. 

Har tidigare visats som strategisk avskräckning

Hypersoniska robotar fanns bland de avancerade vapen som Vladimir Putin lanserade våren 2018. Men två år senare, på segerparaden i Moskva 2020, hade bara den hypersoniska roboten blivit verklighet, rapporterade finska Yle då.

Syftet med såväl uppvisning som lansering kan ha varit att skrämma omvärlden, sa experter, som också konstaterade att stora delar av vapenarsenalen fortfarande var gammal.

I ett underlag från FOI till regeringen 2020 om Rysslands kärnvapendoktrin beskrivs hur nya vapensystem använts som en del av rysk strategisk avskräckning. I rapporten beskrivs flera vapensystem – däribland Kinzjal.

Ukrainska soldaten om att möta ryska armén

CNN har träffat en ukrainsk major som är förvånad över ryska truppernas brister: ”Bäst före-datumet på deras mat gick ut för flera år sedan”.

Ryska vapnet: ”Sätter eld på luft och suger luft ur lungorna”

Här rullar ”eldkastaren” in över gränsen till Ukraina.

Förvirringen i live-tv – när Putin försvinner

Sändningen bryts mitt i talet på massmötet: ”Förvånande”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.