Ljudmila Savtjuk, som arbetat undercover på en trollfabrik i S:t Petersberg, varnar nu för att fabriken kan rikta blickarna mot valet i Sverige 2018. Foto: DMITRY LOVETSKY / AP TT / NTB SCANPIXLjudmila Savtjuk, som arbetat undercover på en trollfabrik i S:t Petersberg, varnar nu för att fabriken kan rikta blickarna mot valet i Sverige 2018. Foto: DMITRY LOVETSKY / AP TT / NTB SCANPIX
Ljudmila Savtjuk, som arbetat undercover på en trollfabrik i S:t Petersberg, varnar nu för att fabriken kan rikta blickarna mot valet i Sverige 2018. Foto: DMITRY LOVETSKY / AP TT / NTB SCANPIX
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNRysslands president Vladimir Putin. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.  Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Varningen: Rysk trollfabrik kan försöka påverka valet

Publicerad

Den ryska journalisten Ljudmila Savtjuka, som arbetat undercover på en trollfabrik i S:t Petersburg, varnar nu för att fabriken kan rikta blickarna mot valet i Sverige nästa år. Enligt henne övervakar fabriken Sverige. 

– Det finns få som kan svenska i S:t Petersburg, så det kan hända att de kommer att ta in svenskar, säger hon till SVT. 

I två månader jobbade Ljudmila Savtjuk på en trollfabrik i S:t Petersburg innan hennes identitet avslöjades. Från fabriken kunde hon avslöja fabrikens syfte med att sprida ryssvänlig propaganda och svärta ner väst på sociala medier. 

Enligt Savtjuks avslöjanden jobbade ett dussintal ryssar då på fabriken med att mata ut propaganda på sociala medier. De anställda arbetade i 12-timmarspass för en månadslön på omkring 40 000 rubel, vilket motsvarar cirka 6 000 svenska kronor. 

 

LÄS MER: Så var livet i Rysslands mest kända trollfabrik 

 

Nu varnar Ljudmila Savtjuk för att trollfabriken kan försöka påverka nästa års val. Enligt Savtjuk ingår det i fabrikens arbete att bevaka vad som händer i Sverige.

– Det svenska temat är en del av deras arbete med Europa, med europeiska värderingar och relationen till väst, säger hon till SVT. 

Hon menar även att man kan komma att försöka rekrytera till fabriken från Sverige. 

– Det finns få som kan svenska i S:t Petersburg, så det kan hända att de kommer att ta in svenskar. 

 

LÄS MER: Rysk trollfabrik försöker bli legitim

 

Efter Savtjuks avslöjanden om trollfabriken har hon fått en allvarlig hotbild mot sig. Men trots det ångrar hon ingenting, berättar hon för SVT.

– Nej, jag är journalist och står på sanningens sida. När man börjar förstå hur fakta förvrängs måste man göra något.

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag