Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Rysk trollfabrik kan försöka påverka valet

Ljudmila Savtjuk, som arbetat undercover på en trollfabrik i S:t Petersberg, varnar nu för att fabriken kan rikta blickarna mot valet i Sverige 2018.
Foto: DMITRY LOVETSKY / AP TT / NTB SCANPIX
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den ryska journalisten Ljudmila Savtjuka, som arbetat undercover på en trollfabrik i S:t Petersburg, varnar nu för att fabriken kan rikta blickarna mot valet i Sverige nästa år. Enligt henne övervakar fabriken Sverige. 

– Det finns få som kan svenska i S:t Petersburg, så det kan hända att de kommer att ta in svenskar, säger hon till SVT. 

I två månader jobbade Ljudmila Savtjuk på en trollfabrik i S:t Petersburg innan hennes identitet avslöjades. Från fabriken kunde hon avslöja fabrikens syfte med att sprida ryssvänlig propaganda och svärta ner väst på sociala medier. 

Enligt Savtjuks avslöjanden jobbade ett dussintal ryssar då på fabriken med att mata ut propaganda på sociala medier. De anställda arbetade i 12-timmarspass för en månadslön på omkring 40 000 rubel, vilket motsvarar cirka 6 000 svenska kronor. 


LÄS MER: Så var livet i Rysslands mest kända trollfabrik 


Nu varnar Ljudmila Savtjuk för att trollfabriken kan försöka påverka nästa års val. Enligt Savtjuk ingår det i fabrikens arbete att bevaka vad som händer i Sverige.

– Det svenska temat är en del av deras arbete med Europa, med europeiska värderingar och relationen till väst, säger hon till SVT. 

Hon menar även att man kan komma att försöka rekrytera till fabriken från Sverige. 

– Det finns få som kan svenska i S:t Petersburg, så det kan hända att de kommer att ta in svenskar. 


LÄS MER: Rysk trollfabrik försöker bli legitim


Efter Savtjuks avslöjanden om trollfabriken har hon fått en allvarlig hotbild mot sig. Men trots det ångrar hon ingenting, berättar hon för SVT.

– Nej, jag är journalist och står på sanningens sida. När man börjar förstå hur fakta förvrängs måste man göra något.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.