I Östergötland stod tre tåg stilla i fem timmar på tisdagen. Här fick en kvinna hämtas med ambulans efter att ha blivit helt utmattad på tåget. Foto: Niklas Luks
I Östergötland stod tre tåg stilla i fem timmar på tisdagen. Här fick en kvinna hämtas med ambulans efter att ha blivit helt utmattad på tåget. Foto: Niklas Luks

Varningen: Nytt tågkaos väntas på onsdag

Publicerad
Uppdaterad
Tisdagen blev ett mörker för hundratals passagerare i tågtrafiken.
Räkna med att tågkaoset fortsätter på onsdagen - i hela Sverige.
- Det här får följdverkningar på alla sträckor, säger Ronny Hörstrand, vid SJ:s pressjour.
Nära tusen passagerare tvingades evakueras när minst tre tåg blev stillastående i över fem timmar efter att en kontaktledning rivits ner mellan Norrköping och Mjölby i Östergötland.
Felet fick konsekvenser på sträckor över hela Sverige. Och här kommer ett mindre glädjande besked – eländet fortsätter under onsdagen.

"Kommer jobba hela natten"

Trafikverket hade vid 22-tiden på tisdagen inte löst felet med kontaktledningen som förstördes redan vid 12-tiden på dagen.
– Vi kommer att jobba under hela natten. Men vi vet inte om vi kan få i gång ett spår på morgonen, säger Tobbe Lundell, vid Trafikverkets pressjour.
Trafikverket uppmanar passagerarna att kontakta sin operatör.
SJ väntar i sin tur in besked från Trafikverket. Om inte något spår öppnas till morgonen väntas stora förseningar.
– Då kommer tågen att köra via Hallsberg och då blir det stora förseningar, säger Ronny Hörstrand, vid SJ:s pressjour.
– Men öppnas ett spår så blir det något mindre förseningar.

Kommer bli problem

Det går inte att sia om hur stora förseningarna kommer att bli – men att det kommer att bli problem det vet redan SJ om.
– Det kommer att bli följdverkningar på alla sträckor. Vi har tåg som är på fel plats och är väldigt försenade precis som personalen. Det blir förseningar på sträckorna till Göteborg, Sundsvall, Karlstad, Dalarna..., säger Ronny Hörberg.
Han uppmanar passagerarna att följa informationsutvecklingen på SJ:s hemsida.
Men kommer ni att släppa i väg tåg trots att det är störningar längs sträckan?
– Det måste vi göra, öppnar man ett spår så måste vi rulla tågen, säger Ronny Hörberg.
Kan man få biljettpriset tillbaka redan nu?
– Man får ta kontakt med oss så bedömer vi från fall till fall. Det beror på vilken sträcka och hur omfattande störningarna är, säger Ronny Hörberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag