Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Ny offensiv – med halv miljon man

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryska soldater i Luhansk.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

Ryssland planerar för en ny storoffensiv med uppemot 500 000 ytterligare soldater.

Varningen kommer från Ukrainas försvarsminister Olekseii Reznikov, rapporterar franska BFMTV.

Han menar att offensiven kan inledas 24 februari.

Enligt den ukrainske försvarsministern har Ryssland mobiliserat stora mängder trupper vid gränsen. De uppges stå redo för att gå till anfall inom närtid. 

Ett datum som nämns är 24 februari, det vill säga samma datum som Ryssland gick in i Ukraina i fjol.

Från ryskt håll har budskapet varit att omkring 300 000 soldater skulle ingå i den nya offensiven. Men Olekseii Reznikov menar att siffran troligtvis landar närmare 500 000.

– Officiellt har de meddelat om 300 000, men när vi tittar på trupperna vid gränsen är vår bedömning att det handlar om många fler, säger han i intervju med franska BFMTV.

”Ett år av militära segrar”

Enligt försvarsministern jobbar Ukraina nu aktivt för att stabilisera läget vid fronten, i syfte att kunna gå till motattack mot en potentiell ny storoffensiv.

Han nämner samtidigt att Ukraina sett flera framgångar och kunnat mota tillbacka de ryska styrkorna vid flera fronter under slutet av fjolåret och början av 2023.

– Jag tror att år 2023 kan bli ett år av militära segrar, säger Olekseii Reznikov till BFMTV.

Flera varningar i närtid

Även den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, har rapporterat om ukrainska källor som varnat för en ny rysk storoffensiv. Tankesmedjan bedömer det som troligt att den kommer att inledas antingen i februari eller i mars, enligt en färsk analys.

Det råder dock delade meningar om var de ryska trupperna kommer att skickas. 

Enligt flera ukrainska militära företrädare lär striderna fokuseras till Donbass i östra Ukraina, skriver ISW. Samtidigt uppger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att det inte syns några tecken på att Ryssland övergett sitt främsta mål – att ta över hela Ukraina.

– Vi har inte sett några tecken på att presidenten Putin har ändrat sitt övergripande mål för den här invasionen, vilket är att kontrollera sin granne, att kontrollera Ukraina. Så länge detta är fallet behöver vi vara förberedda för det långa loppet, sa Stoltenberg i måndags enligt BBC.

Se mer

Stirrar ner riksåklagaren i livesänd video.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.