Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kommer snön – bilister varnas nu

Nästa vecka väntas det bli meteorologisk vinter även i Svealand – och med den kommer snö, halka och kyliga temperaturer. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Senast den 1 december ska alla bilar ha vinterdäck.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: Colourbox / Colourbox
Foto: Colourbox / Colourbox

Vintern säkrar sitt grepp om Sverige.

Nästa vecka väntas det bli meteorologisk vinter även i Svealand – och med den kommer snö, halka och kyliga temperaturer. 

– Räkna med att det blir lite kallare än normalt, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

I början av nästa vecka – måndag, tisdag, onsdag – finns det hopp om snö. Det kommer återigen att bli kallare med temperaturer på 10 minusgrader i söder och nära 20 minusgrader i norr. 

Enligt Tora Tomasdottir handlar det om temperaturer som är några grader kallare än normalt för årstiden och som kan innebära ett glädjebesked för de som gillar snö:

– Då kommer nordliga vindar som kan föra med sig fukt från Bottenhavet och det kan falla snö längs Gävle, norra Uppland och kanske mot Vallentuna, vid kusten, samt Gotland. Även Åland och vissa skärgårdsöar kan få en del snö. Det kan bli några centimeter men det är väldigt lokalt, säger Tora Tomasdottir.

SMHI har varnat för ishalka

Likt tidigare varningar från SMHI och andra väderinstitut innebär de små snöbyarna en risk för plötslig ishalka. Senast den 1 december måste de flesta bilar ha vinterdäck.

– Även om det bara är små snömängder kan det ställa till jätteproblem lokalt om man är ute och kör och det plötsligt börjar snöa, säger Tora Tomasdottir.

Meteorologisk vinter i Svealand

Den meteorologiska vintern har börjat säkra sitt grepp om hela Sverige. SMHI:s definition är att vinter råder när medeltemperaturen inte överstiger nollgradigt i minst fem dagar i sträck. 

– Facit har vi fem dagar efter att det har blivit kallt, så vi vet inte säkert än. Men vi kan definitivt säga att vintern kommer att ta ett stort steg söderut och hela Svealand och även kanske inre småland har förmodligen vinter nästa vecka, säger Tora Tomasdottir. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.