Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: Nu kommer åskan

"Hög risk för åska", säger meteorologen Frode Korneliussen. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Izabelle Nordfjell
De höga temperaturerna har satt fart på algblomningen i Östersjön. Bilden är från 2006. Foto: Peter Kroon
Sundsvall hade landets absolut högsta temperatur med 32,4 grader under fredagen. Bilden är från förra årets värmebölja i Sundsvall. Foto: Izabelle Nordfjell

Sundsvall hade landets absolut högsta temperatur med 32,4 grader under fredagen.

Nu kommer högsommarvärmen hålla i sig över helgen – sedan blir det kallare.

Samtidigt väntas åskoväder och smältande snö störa sommarfriden på sina håll i landet redan i dag.

Nu går SMHI ut med en klass 1-varning för höga vattenflöden i fjällen.

– Det ser ut att bli en omläggning av vädret till måndagen, säger Frode Korneliussen, meteorolog på Storm väderinstitut.

Sundsvallsborna fick dagens högsta temperatur i landet med 32,4 grader under fredagen. Kyligast var det i Tarfala i Norrbotten där temperaturen inte kom över 4,3 grader.

Fint väder i helgen

Det fina vädret håller i sig under helgen för stora delar av Sverige. Götaland och Svealand väntas få sol och temperaturer uppåt 30 grader. Det är först i mellersta Norrland som solchanserna är fortsatt dåliga – på grund av ett nederbördsområde.

Tillsammans med höga temperaturer har nederbörden fått fart på snösmältningen.

Nu går SMHI ut med en klass 1-varning för höga vattenflöden i små och medelstora vattendrag i Jämtlands- och Lapplandsfjällen. Kulmen förväntas nås under helgen.

Höga temperaturer

Söderut, i ett område mellan Uppsala och Falun, finns det risk för regn och åska.

– Det kan komma en och annan lokal regnskur och åska över Svealand. Annars är det uppehållsväder och goda solchanser, säger Frode Korneliussen.

Under söndagen väntas molnen öka, även om temperaturerna är fortsatt höga i stora delar av landet.

– Det kommer in ett nederbördsområde över Västkusten, vilket innebär stor fara för åska längs Västkusten och utmed norska gränsen under eftermiddagen och kvällen, säger Frode Korneliussen.

"Hög risk för åska"

På måndag drar ett lågtryck in över Västkusten och ett nederbördsområde som rör sig norrut. Högsommarvärmen försvinner och varmast blir det i Götaland där temperaturen väntas ligga omkring 20 grader.

– Det ser ut att bli en omläggning av vädret. Söndagen är sista dagen den här gången med riktigt fint badväder, även om badtemperaturerna håller i sig, säger Frode Korneliussen.

Algblomningen ökar

De höga temperaturerna har satt fart på algblomningen i Östersjön.

– Det är inte så mycket än, men man har sett de senaste dagarna att det blir en stor skillnad från dag till dag. Algerna väntas växa till sig på grund av det varma och lugna vädret, säger Örjan Bäck, oceanograf vid SMHI.

Algblomningen sker väldigt lokalt och algerna kan vara farliga, så det gäller att kontrollera vattnet innan man hoppar i:

– När det ser soppigt och eländigt ut, brukar man inte vilja bada. Men det gäller att hålla koll på hundar och barn – för de bryr sig inte riktigt, säger Sonja Råberg, marinbiolog vid Informationscentralen i Stockholm.