Professor Tomas Lindahl tar emot kemipriset från kung Carl XVI Gustaf år 2015. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTProfessor Tomas Lindahl tar emot kemipriset från kung Carl XVI Gustaf år 2015. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Professor Tomas Lindahl tar emot kemipriset från kung Carl XVI Gustaf år 2015. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Tomas Lindahl och prinsessan Sofia under Nobelbanketten. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTTomas Lindahl och prinsessan Sofia under Nobelbanketten. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Tomas Lindahl och prinsessan Sofia under Nobelbanketten. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Varningen: Nobelpriset kan urholkas av kaoset

Publicerad

Efter kaoset i Svenska Akademien – nu finns en risk att hela Nobelpriset urholkas, varnar en nobelpristagare och en forskare vid Lunds universitet:

– Det finns en del nya amerikanska priser som tycker att de är minst lika viktiga som Nobelpriset, eftersom de ger bort mer pengar, vilket i sig är avsevärt, säger svenske Tomas Lindahl, Nobelprisvinnare i kemi 2015, till Svenska Dagbladet.

I torsdags kväll samlades Svenska Akademien för sitt ödesmöte.

Det slutade med den ständige sekreteraren Sara Danius klev ut genom dörren och berättade att hon lämnar Akademien.

– Det var Akademins vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare. Därmed beslöt jag också att lämna min stol, stol nummer 7. Det här beslutet har jag fattat med omedelbar verkan. Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra här i livet. Det känns ganska bra, sa hon. 

Flaggar för kris

Nobelstiftelsen flaggar också för kris:

"På vilket sätt det som nu sker kommer att skada Nobelpriset går ännu inte att överblicka", uttryckte stiftelsen nyligen med anledning av skandalerna och kaoset i Svenska Akademien.

Samtidigt flaggar även en nobelpristagare och en forskare vid Lunds universitet att det finns andra institutioner som kan ta över tronen.

Kan urholkas

Thomas Kaiserfeld, professor vid Lunds universitet, tror inte att Nobelpriset är hotat just för stunden. Men att det kan urholkas med tiden.

– På lång sikt är det en självklarhet att Nobelpriset kommer att få stark konkurrens, ingenting varar för evigt, säger han till Svenska Dagbladet. 

Ger bort mer pengar

Tomas Lindahl fick Nobelpriset i kemi 2015. Han är inne på samma linje, att andra institutioner lurar bakom hörnet som är villiga att bli nummer ett:

– Det finns en del nya amerikanska priser som tycker att de är minst lika viktiga som Nobelpriset, eftersom de ger bort mer pengar, vilket i sig är avsevärt. Men det är inte bara pengar det är fråga om, Nobelpriset har ju också sin mer än hundraåriga renommé, säger han till SvD.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag