Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Nobelpriset kan urholkas av kaoset

Professor Tomas Lindahl tar emot kemipriset från kung Carl XVI Gustaf år 2015.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Tomas Lindahl och prinsessan Sofia under Nobelbanketten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Efter kaoset i Svenska Akademien – nu finns en risk att hela Nobelpriset urholkas, varnar en nobelpristagare och en forskare vid Lunds universitet:

– Det finns en del nya amerikanska priser som tycker att de är minst lika viktiga som Nobelpriset, eftersom de ger bort mer pengar, vilket i sig är avsevärt, säger svenske Tomas Lindahl, Nobelprisvinnare i kemi 2015, till Svenska Dagbladet.

I torsdags kväll samlades Svenska Akademien för sitt ödesmöte.

Det slutade med den ständige sekreteraren Sara Danius klev ut genom dörren och berättade att hon lämnar Akademien.

– Det var Akademins vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare. Därmed beslöt jag också att lämna min stol, stol nummer 7. Det här beslutet har jag fattat med omedelbar verkan. Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra här i livet. Det känns ganska bra, sa hon. 

Flaggar för kris

Nobelstiftelsen flaggar också för kris:

"På vilket sätt det som nu sker kommer att skada Nobelpriset går ännu inte att överblicka", uttryckte stiftelsen nyligen med anledning av skandalerna och kaoset i Svenska Akademien.

Samtidigt flaggar även en nobelpristagare och en forskare vid Lunds universitet att det finns andra institutioner som kan ta över tronen.

Kan urholkas

Thomas Kaiserfeld, professor vid Lunds universitet, tror inte att Nobelpriset är hotat just för stunden. Men att det kan urholkas med tiden.

– På lång sikt är det en självklarhet att Nobelpriset kommer att få stark konkurrens, ingenting varar för evigt, säger han till Svenska Dagbladet. 

Ger bort mer pengar

Tomas Lindahl fick Nobelpriset i kemi 2015. Han är inne på samma linje, att andra institutioner lurar bakom hörnet som är villiga att bli nummer ett:

– Det finns en del nya amerikanska priser som tycker att de är minst lika viktiga som Nobelpriset, eftersom de ger bort mer pengar, vilket i sig är avsevärt. Men det är inte bara pengar det är fråga om, Nobelpriset har ju också sin mer än hundraåriga renommé, säger han till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.