Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Nationella isdygn, snökanon och kyleffekt – allt slår till på en gång

Kylan har ett fast grepp om Sverige. Nu blir det ännu mer kyla och änu mer snö.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Stockholm riskerar att drabbas av en snökanon i veckan.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Kylan har kopplat greppet runt Sverige.

I veckan väntas riktigt bistra förhållanden. Ska man vistas ute gäller att tänka på kyleffekten.

– Tio minus och frisk till hård vind kommer att kännas som minus tjugo. Det blir svinkallt! säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

På måndag stänger skolorna i bland annat Stockholm, Dalarna och Västmanland för att ta sportlov.

Fjällkedjan lockar med krispiga vinterförhållanden (se prognosen i faktarutan) men samtidigt kan det bli tufft väder för den frusne i veckan.

Det bli minusgrader på alla mätstationer

Nu blir det minusgrader mitt på dagen i hela riket. Från -20 i norra Lappland till några enstaka minusgrader i södra Skåne.

När samtliga mätstationer i Sverige visar på minusgrader under 24 timmar kallas det på meteorologspråk ett nationellt isdygn. Och det brukar inte inträffa så ofta - en del vintrar inte alls.

– Nu ser det ut som vi kan få flera nationella isdygn på raken, kanske fem stycken med start på söndagen. Det är ovanligt mycket. I mars månad har det bara varit sammanlagt 16 isdygn sedan 1951, säger Lasse Rydqvist som tittat i väderstatistiken.

Värst kommer det att bli på tisdag och onsdag.Foto: JOHAN NILSSON / TT

Isande vind plus minusgrader = kyleffekt

Som om inte kylan räckte i sig kommer det att blåsa en isande ostanvind. Den kommer att märkas av mest vid östkusten men även långt in över land och i fjällen.

Sportlovslediga stockholmare kommer att känna av kyleffekten. SMHI varnar fartygstrafiken för nedisning ute på Östersjön.

På tisdag och onsdag blir det tio minusgrader och samtidigt blåser en vind på upp till 15 meter per sekund i byarna. Då är det kanske lika bra att stanna inne.

– Det blir som värst på tisdag och onsdag, det kommer att kännas som minus 20. Svinkallt helt enkelt. Mest blåser det vid kusten och på Öland och Götland lär det bli bistert, förklarar Lasse Rydqvist.

Snökanoner ute på Finska viken

Ytterligare ett naturfenomen som den kyliga ostanvinden för med sig är så kallade snökanoner.

Det är kraftiga snöbyar som bildas över havet och drar in mot kusten. En förutsättning är att vinden färdas en lång väg över öppet hav utan is där vattnet ännu är relativt varmt.

Gävlebukten och Upplandskusten brukar ibland drabbas av snökanonen när nordostliga vindar blåser ned från Bottenhavet.

Den här gången är det bland annat Stockholmsområdet som ligger mitt i träffbilden. Enligt prognosen kommer det att snöa varje dag i veckan utom måndag. Även andra delar av sydöstra Sverige får talrika snöbyar.

– Det kommer att mata på med snöbyar som färdas över Finska viken och in mot Sverige. Framför allt på tisdagen skulle man kunna få se snökanoneffekten, uppger Lasse Rydqvist vid Storm.

 

 

Så blir söndagens sportlovsväder i fjällen

Tärnaby/Hemavan: Högtrycket växer in och man kan se fram mot en vacker dag med sol, blå himmel och lite nysnö. Kallt dock - omkring 15 minusgrader.

 

Åre: Lördagens snöfall har dragit bort och från eftermiddagen blir det klart väder och runt tio minus. Dessutom en dryg decimeter nysnö i backarna. Runt 9 minusgrader.

 

Vemdalen: Fram på dagen minskar molnigheten och det klarnar upp. Solen kommer att skina från blå himmel och det blir tio minusgrader.

 

Idre: Snöfallet kan bestå lite längre här men framåt eftermiddagen klarnar det upp. Nio-tio minusgrader.

 

Sälen: Snön drar bort och det blir klart väder på eftermiddagen. Solig avslutning på dagen och runt nio minusgrader.

 

Romme: Uppehåll och varierad molnighet fram på dagen. Solen kan bryta igenom men inget riktigt uppklarnande förrän fram till kvällen. Åtta-nio minusgrader mitt på söndagen.

 

Branäs: Molntäcket kommer att luckras upp först i i slutet av dagen. Runt sju minusgrader.

 

Kungsberget: Halvklart till mulet, kan dra in några snöbyar under eftermiddagen. Sex minusgrader och tilltagande nordostlig vind, så det kommer att kännas kallare.

 

Väderfakta: Lasse Rydqvist, Storm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.