Varningen när vintern slår: ”Kör försiktigt”

En lastbil fick sladd vid Järna trafikplats intill E4 söder om Stockholm under lördagsmorgonen.
Foto: Läsarbild

Det rådande väglaget har skapat halkkaos på flera håll.

I Stockholmstrakten har flera olyckor inträffat under förmiddagen och söder om staden sladdade en lastbil sladdat E4 och orsakade stopp i flera timmar. 

– Ta på vinterdäcken! Det är inte värre än så, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Vid Järna trafikplats intill E4 söder om Stockholm fick en lastbil sladd under lördagsmorgonen och den hamnade sedan stående tvärs över vägen mellan två avfarter. Ingen person ska ha skadats men bärgningsarbetet tog tid. 

I början gick det att leda om trafiken men sedan uppstod ytterligare kökrockar runt platsen och det var totalt stopp i flera timmar, enligt polisen. Först vid 13.20 kunde trafiken släppas på som normalt. 

– Det har varit köer till Helsingborg höll jag på att säga. Stänger du av E4 blir det problem, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmpolisen.

Flera halkolyckor i Stockholm

Hon uppmanar alla att nu få på vinterdäcken. 

– Det är inte mycket snö men det kan vara fläckvis halka och den syns inte, säger Nilsson.

Anders Hägglund, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund, delar polisens bild:

– Vi har haft fem trafikolyckor bara under morgonen, varav fyra personbilar och en med lastbil. Kör man cykel utan dubbdäck eller för fort så går det likadant. Kör försiktigt och håll avstånd!

Bil voltade på Ulvsundavägen

Vid lunchtid på lördagen har en bil med två personer voltat i en singelolycka på Ulvsundavägen i höjd med Solvalla Stockholm och bägge fick föras till sjukhus. 

– Det har varit väldigt halt och kanske är halt fortfarande på vissa ställen. Vi har haft en del trafikolyckor och det är halt väglag, säger Henrik Jynnesjö vid Storstockholms brandförsvar. 

Flera singelolyckor har rapporterats in i Stockholmsområdet under förmiddagen och även ett par olyckor norr om staden har kommit in efter lunch.

– Singelolyckorna uppfattar jag som halkrelaterade och det var ett antal på morgonkvisten. Nu har det varit ett par olyckor i Norrtälje och patrullen i Rimbotrakten sa att det var halt. Det sprider sig trots att solen är uppe, säger Eva Nilsson. 

Väder: Vintern rör sig söderut

Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm, berättar i Expressen TV:

– Det kommer fortsätta att vara kallare väder än normalt. Två till fyra grader lägre än vad man kan vänta sig sent i november. Det är tack vare ett högtryck som ligger väster om landet. Det kommer fortsatt ge stort inflytande över hela landet.

– Det är ett väldigt torrt väder. Mitt på dagen kommer temperaturen ligga runt noll grader med enstaka plusgrader i söder. I norr får vi räkna med mellan noll och fem minusgrader, säger Lasse Rydqvist.

Den meteorologiska vintern börjar också avancera söderut. 

– De närmaste dagarna kan den sprida sig över Svealand och Götaland. Större delar av Norrland har redan fått meteorologisk vinter.

Blir det halt på vägarna i dag?

– Det kan bli läge att byta till vinterdäck nu. Det är mycket frost ute i landet och ute på vägarna. Det ser ut att vi kan få ett liknande läge natten till söndag, säger Lasse Rydqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.