Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen – kinesisk agent i parlamentet

Ska under sin tid i parlamentet försökt påverka ledamöterna.
Brittiska underrättelsetjänsten MI5 har varnat brittiska parlamentet för en kinesisk agent.
Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brittiska talmannen har skickat ett brev till samtliga parlamentsledamöter om kvinnan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Christine Lee pekas ut som en kinesisk agent.
Foto: Press / 10 Downing Street
Christine Lee.
Foto: British Chinese Projects / Facebook

Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 har varnat landets parlamentsledamöter om en misstänkt kinesisk agent i parlamentet, uppger brittiska medier.

Kvinnan har bland annat varit aktiv vid parlamentet och har tidigare hyllats för sin roll kring att stärka relationerna mellan Kina och Storbritannien. 

På torsdagen gick brittiska underrättelsetjänsten MI5 ut med en varning till samtliga brittiska parlamentsledamöter om en misstänkt kinesisk agent i parlamentet, uppger ITV

I samråd med den brittiska talmannen Lindsey Hoyle skickades ett brev ut till parlamentsledamöter där man varnade parlamentarikerna och namngav den misstänkta agenten som Christine Lee. 

Enligt M15 har Lee, som verkat vid parlamentet, kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet och ska under sin tid där försökt påverka parlamentsledamöterna.

I varningen uppgavs det också att Christine Lee medvetet hade engagerat sig i politiska påverkningsoperationer på uppdrag av ”Centrala avdelningen för enhetsfronten” i Kinas kommunistiska parti.

”Djupt oroad”

Brittiska inrikesministern Priti Patel har sagt att hon är ”djupt oroad” över att en person med kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet ”medvetet engagerat sig i politiska påverkningsoperationer”, skriver Sky News.

Lee har tidigare hyllats för sina insatser med att stärka banden mellan Kina och Storbritannien. Den tidigare premiärministern Theresa May delade även ute ett pris till Lee för hennes arbete.

Christine Lee, som är utbildad advokat, har även finansierat flera parlamentsledamöter under sin tid i parlamentet. Labours Barry Gardiner fick runt 420 000 pund, motsvarande 5 000 000 svenska kronor, av henne över en femårsperiod, skriver BBC. Han hävdar i sin tur att han alltid meddelat MI5 om donationerna. 

De parlamentsledamöter som varit i kontakt med Christine Lee uppmanas nu ta kontakt med säkerhetsavdelningen vid det brittiska parlamentet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.