Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Kan vara den mest smittsamma hittills

Region Stockholm har börjat omplacera vårdpersonal som inte är vaccinerad mot covid-19
En ny variant av deltamutationen sprids i Storbritannien.
Foto: JOEL CARRETT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Antalet dödsfall med covid-19 i Storbritannien har ökat med över 23 procent den senaste veckan.
Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Professor Lennart Svensson.
Foto: Linköpings universitet

En ny variant av deltamutationen sprids nu i Storbritannien – samtidigt som fallen i landet ökar.

Under tisdagen rapporterar landet den högsta dödssiffran på ett dygn sedan i mars.

Varianten kan vara den mest smittsamma hittills, varnar forskare.

– Den är värd att hålla ett öga på, säger professor François Balloux till Financial Times.

Nästan en av tio, eller åtta procent, av de som på senaste tiden smittats av covid-19 i Storbritannien har visat sig ha haft den nya varianten. Samtidigt ökar smittspridningen i landet – något som från No. 10 Downing Street beskrivs som en ”utmaning”.

”Vi följer självklart de nya siffrorna noga. Vi har hela tiden vetat att de kommande månaderna blir utmanande”, sa en talesperson för premiärminister Boris Johnson under måndagen.

I dag, tisdag, rapporterades 223 dödfall med covid-19 – en ökning med 23,2 procent på en vecka – och 43 738 nya fall – en ökning med 13,5 procent på en vecka. 

Spridningen av AY.4.2, som den kallas, tog fart i juli. Det är en ny mutation av deltavarianten, som ursprungligen upptäcktes i Indien och därefter spreds snabbt i först Storbritannien och sedan i Europa.

Kan vara mest smittsam

Den nya mutationen följs nu av forskare, skriver Financial Times. Den tycks vara 10-15 procent mer smittsam än den tidigare och det skulle i så fall innebär att det är den mest smittsamma varianten som har upptäckts hittills.

Troligen kommer WHO att betrakta den som en så kallad ”variant under utredning”, menar François Balloux, professor på University College i London. Det innebär att Världshälsoorganisationen, WHO, ger den ett namn och följer utvecklingen.

– Men än så länge får vi vara försiktiga. Storbritannien är det enda landet där den har spridits på det här sättet och jag skulle ännu inte utesluta att det är en slumpartad demografisk händelse, säger François Balloux till Financial Times.

Professorn: Ingen oro

Lennart Svensson, professor i virologi vid Linköpings universitet, menar att det inte finns något skäl till oro över den nya varianten.

Viruset muterar ständigt – en del varianter klarar sig och fortsätter spridas, men de flesta gör det inte.

Att AY.4.2 skulle vara 10-15 procent mer smittsamt är därför fullt möjligt, menar Lennart Svensson, men att det ännu för tidigt att säga innan tillräckligt stora studier har genomförts.

Det är också skillnad på ökad smittsamhet och ökad risk att bli svårt sjuk.

– Trenden hos virus är att öka smittsamheten på bekostnad av att bli lite snällare. Det är en överlevnadsstrategi, säger Lennart Svensson.

Efterlyser forskning

Hittills har AY.4.2 inte heller spridits lika snabbt som deltavarianten gjorde när den tog över, konstaterar professor Christina Pagel, också hon vid University College.

I USA har ännu bara ett fåtal fall upptäckts – men den har ändå uppmärksammats av Scott Gottlieb, som tidigare ledde den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

”Vi behöver snabbt forska för att ta reda på om den är mer smittsam och har förmågan att ta sig förbi immunförsvaret”, skriver han på Twitter men konstaterar samtidigt att det ännu inte är känt om så är fallet.

Anders Tegnell om Moderna-stoppet: ”Kommer erbjudas alternativ”

Modernas vaccin stoppas för alla som är födda 1991 och senare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.