Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: ”Inte på rätt väg – måste agera snabbt”

Det här är Sveriges klimatmål.
Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet.
Foto: Mats Linde / Pressbild
Enligt Kuylenstierna kan Sverige missa Parisavtalets mål – även om utsläppen minskar relativt snabbt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet efterlyste skärpta klimatmål i Sverige i SR:s Ekot på lördagen.

– Det är inte säkert, även om vi lyckas få bukt med utsläppen relativt snabbt, att vi kommer klara hålla oss under 1,5 eller ens 2 grader. Vi måste agera snabbt. 

Utsläppen av växthusgaser år 2045 ska vara 85 procent lägre än 1990. Det är Sveriges klimatmål. 

Men än så länge minskar utsläppen alldeles för långsamt för att det målet ska nås. 

Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet som granskar regeringens klimatstrategi, gästade Sveriges Radio Ekot på lördagen för en intervju om hur Sveriges klimatmål ska uppnås. 

Enligt Kuylenstierna går det för långsamt med strategin för att minska utsläppen i Sverige. Planen är att hålla sig till Parisavtalet där Sverige förbundit sig till att hålla utsläppen under en ökning på 1,5 till 2 grader.

– Vi är inte på rätt väg ännu. Vi har inte lyckats böja på utsläppskurvorna, men å andra sidan kan vi se ett annat tempo och ett ökat intresse för klimatfrågan. 

Jämförelseåret som utsläppsmålet i Parisavtalet baserar sig på är 1800-talet.

– Man måste nog vara realist. Det är inte säkert, även om vi lyckas få bukt med utsläppen relativt snabbt, att vi kommer klara hålla oss under 1,5 eller ens 2 grader. Vi måste agera snabbt. 

”Nå målen snabbare”

Han menar att det finns olika sätt att skärpa målen för att se till att Sverige når målen. 

Det ena handlar om att nå målen snabbare med nettoutsläpp noll till 2040 eller till och med 2035.  

Det andra är, enligt Kuylenstierna, att Sverige minskar utsläppen inom landets gränser genom att investera i andra länder och att ha fler kolsänkorna.

Enligt Kuylenstierna går det inte att bli av med all koldioxid – en del av koldioxiden är ändå en del av naturliga processer.

Han säger vidare att Sveriges lagstiftning i stort måste anpassas till klimatförändringen – inte bara i miljöpolitiken utan även i exempelvis finanspolitiken. 

De tunga områdena är utöver finanserna enligt honom transport, industri och jordbruk. 

Har efterlyst en ny lag

Rådet har tidigare efterlyst en lag som skulle möjliggöra begränsning av verksamheter med höga utsläpp. Då handlar det om verksamheter som ökar utsläppen med 10 procent eller mer. 

– När det var diskussion om Preem tyckte vi inte det var rimligt att regeringen inte skulle ha möjlighet att pröva verksamhet som leder till höga utsläpp, finns en problematik i det.   

Johan Kuylenstierna om klimatmålen: "Det går för långsamt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.