Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen inifrån S: Partiet på väg under 20 procent

Karl-Petter Thorwaldsson: ”Brukar se annorlunda ut på valdagen”.
Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys och initiativtagare till S-föreningen Reformisterna.
Foto: Anna-Karin Nilsson

LO-medlemmarnas flykt från Socialdemokraterna till SD skapar stor oro i S-leden.

Nu spår S-debattören Daniel Suhonen, som leder den interna oppositionen i partiet, att S kommer att falla långt under 20 procent om inte partiet omförhandlar januariavtalet.

– En socialdemokrati som inte klarar välfärden är rökt, säger han.

Även LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson efterlyser nu en rad konkreta besked från S-ledningen om hur kommunernas ekonomi ska säkras och arbetskraftsinvandringens strypas.

Expressen rapporterade på tisdagskvällen att stödet för Socialdemokraterna faller kraftigt bland LO:s medlemmar och att SD nu för första gången är ikapp i den för S så viktiga väljargruppen. 

På marginalen är SD, som får 31 procent, till och med något större än S, med 30,6 procent i den sammanställning som Sifo gjort åt Expressen. 

Att inte ens en tredjedel av LO:s medlemmar uppger att de skulle rösta på S om det vore val i dag saknar motstycke historiskt, och skapar svallvågor internt.

Daniel Suhonen, som grundat S-föreningen Reformisterna – i dag med närmare 2 000 medlemmar – beskriver siffrorna som ”remarkabla”.

– Det är uppenbart att den politik Socialdemokraterna nu bedriver, nu senast genom höstbudgeten, gör att kärnväljarna flyr. Om den socialdemokratiska ledningen inte tycker att det här är ett problem så kommer man stilla gå in i natten, säger han.

Dömer ut strategin

Det finns enligt Suhonen inget som säger att partiet nått botten, och drar en parallell till de tyska Socialdemokraterna. 

– Jag är rädd att den här enorma viljan att sitta i regeringen till vilket pris som helst gör att socialdemokratin i Sverige med fyra års eftersläpning blir tyska SPD, som ligger på 12-14 procent i mätningarna. Hellre dör man än lämnar regeringsmakten, säger han.

Daniel Suhonen dömer också helt ut partiledningens strategi för att strypa väljarflykten genom att ”bekämpa SD”. 

– Det finns en väldig svaghet i strategin. För det här handlar om den politik S själva bedriver, med fortsatta åtstramningar som leder till stora nedskärningar i kommuner och landsting, samtidigt som man sänker skatterna för de rikaste, säger han.

Det eskalerande gängvåldet, som S-ledningen själva lyfter fram som förklaring till det fallande stödet, är bidragande tror Suhonen, men bara en del av förklaringen. Ytterst handlar det om ”välfärdskrisen”, slår han fast och menar att regeringens satsning på fem miljarder till kommunerna är rena provokationen.

– Det är som att spotta på kommunerna och på välfärden och faktiskt också på de socialdemokratiska lokalpolitikerna som nu tvingas administrera nedskärningar i välfärden samtidigt som statens kassa är överfull.

Kommer det att gå att bryta väljarflykten så länge januariavtalet med C, L och MP finns? 

– Nej, med januariavtalet kommer det fortsätta utför, om det inte omförhandlas i grunden. 

– En socialdemokrati som inte klarar välfärden är rökt. Och jag tycker det är helt obegripligt att man bedriver den här politiken när staten har så stora överskott. Det är självmordspolitik. 

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som också sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, har redan för ett par veckor sedan gått ut i Expressen och krävt att januariavtalet förhandlas om – trots att han själv tidigare var med och sa ja till det. 

Thorwaldsson: ”Goda chanser”

Han säger att han ser allvarligt på LO-medlemmarnas flykt till SD.

– Det är ingen hemlighet att vi vill att Sverigedemokraterna ska vara så små som möjligt bland LO-medlemmar, säger Thorwaldsson, men tillägger att han tror att det är en sak vad man säger mellan valen och en annan vad man faktiskt röstar på när det är skarpt läge.

– Nu är det bara ett år sedan vi fick ett skarpt valresultat och då var det knappt dubbelt så många som röstade på Socialdemokraterna än Sverigedemokraterna, så vi har goda chanser att få tillbaka dem innan nästa val, säger LO-basen. 

Men det kommer inte gå om inte S lyckas förmå att lägga om politiken, menar han, och så här beskriver han sina främsta krav på S:

– Att vi får ut mer pengar till välfärden, att klimatomställning inte bara leder till att vi får dyrare bensin- och dieselpriser utan vi får en rättvis omställning, att vi kan se till att täppa till hålen i arbetskraftsinvandringen så att LO:s medlemmar inte blir utsatta för konkurrens från låglönepersonal utanför Europa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.