Varningen: Giftiga alger i full blom i Östersjön

Så blir vädret de kommande dagarna.
Algblomningen i Östersjönslår nu mot Sveriges kust.
Foto: MARCUS WALLÉN
Varning för algblomning (arkivbild).
Foto: GUGGE ZELANDER / KVP

Nu slår algsoppan in mot Sveriges kust. 

Den kommande veckan väntas bli extra sörjig i Östersjön. 

För att undvika att bli sjuk av giftiga alger finns det flera saker att se upp med. 

– Hur vattnet ser ut avgör om du kan hoppa i, säger Maya Miltell, vid länsstyrelsen i Stockholm. 

Den senaste veckan har synlig algblomning rapporterats längs hela Sveriges östkust och orsakat huvudbry för badsugna semesterfirare. 

Värst är det i Östersjön, från Stockholm och neråt, enligt SMHI:s algkarta. Och algmattorna ser ut att ligga kvar en tid framöver. 

– Som det ser ut nu kommer det bli lugnt och stilla den närmsta veckan, vilket innebär att läget inte kommer att förändras, säger Jörgen Öberg, vakthavande oceanograf vid SMHI. 

Algblomningen har olika färg och utseende beroende på mängd och art och är i de flesta fall ofarlig. Men i Östersjön är cyanobakterier, även kallade blågröna alger, vanligt förekommande och en del av dem är giftiga.

Liknar matförgiftning

– Vid stilla väder flyter cyanobakterierna upp till ytan. I helgen fick vi många rapporter om att de synts i Stockholms skärgård och ner söderut, säger Maya Miltell, handläggare på Stockholms länsstyrelse. 

Maya Miltell varnar för att ett bad i drabbade områden kan leda till både hudutslag och förgiftning. Småbarn och husdjur bör hållas borta från stranden helt, för att undvika att de får i sig vattnet. 

– Det är inte bra att svälja bakterierna. Symtomen för en algförgiftning liknar en matförgiftning väldigt mycket. 

Även i norra Sverige

För att ta reda på om det är läge för ett dopp råder Maya Miltell badsugna att först uppdatera sig på länsstyrelsens senaste information, och ta en extra koll på vattnet innan man hoppar i. 

– Om man ser att vattnet är grumligt med små prickar i, eller har stora ytsamlingar så är det ett tecken på förekomst av cyanobakterier. Färgen varierar men främst olika gröna och brunaktiga nyanser. 

Även längre upp i Sverige har det kommit rapporter om cyanobakterier i vattnet. I Haparanda skärgård uppmanas allmänheten att undvika kontakt med algerna. 

”Inget ovanligt” 

– Det har kommit i gång även i norra Sverige, men där blir det nog som värst först i augusti, säger Jörgen Öberg.

Förra sommaren kom algblomningen ovanligt tidigt till följd av den tidiga sommarvärmen. Enligt Jörgen Öberg har man dock inte sett någon ökning av alger över tid. 

 – Blir det lugnt och stilla den här tiden på året så blir det så här, det är inget ovanligt, säger han.  

Så skyddar du dig mot algblomningen

Duscha och tvåla in hela kroppen med rent vatten om du har badat i vatten med blommande alger

Skölj ögonen noga om du har fått ögonbesvär efter badet.

Håll särskilt barn och husdjur borta från stränder med blommande alger. Det kan räcka med att svälja små mängder vatten för att bli sjuk.

Drick inte vattnet. Giftet försvinner inte även om du kokar vattnet eller använder avsaltningsanläggning.

Symtom på förgiftning kan liknas vid en matförgiftning med diarré, illamående, kräkningar och håller i sig något eller några dygn. Har du fått i dig stora mängder gift kan du också få feber, muskelsvaghet samt påverkan på lever och njurar. 

Kontakta Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00, eller ring sjukvårdsupplysningen på nummer 1177.

Källa: SLL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.