Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen för populära appen – skickar data till Ryssland

Dagens toppnyheter – inrikes
I appen kan man se hur man ser ut som äldre, byta frisyr och annat genom AI-teknik. Foto: Faceapp

Faceapp har snabbt blivit populär – en app där man kan se hur man kan komma att se ut när man blir äldre. Nu varnar man för att använda appen då användares data skickas till Ryssland, skriver SvD.

I appen kan du som användare, genom AI-teknik, få fram en simulation av hur du skulle kunna se ut på ålderns höst. 

Appen är ägd av ett ryskt företag och det visar sig att när du använder appen godkänner du samtidigt att företaget fritt får använda och dela dina bilder och din information. Detta medgivande går inte att ta tillbaka och gäller, enligt appens villkor, för all framtid. 

De senaste dagarna har sociala medier överösts med bilder av hur folk skulle se ut med några år på nacken. Däribland fotbollsstjärnan John Guidetti, som lade upp en bild på honom själv tillsammans med sin nyblivna fru, Sanna Guidetti, på deras smekmånad.

https://www.instagram.com/p/Bz-qdBjH4bH/

Appen användes flitigt redan för två år sedan, men det är nu frågor kring datainsamlingen har uppstått. 

När du börjar använda Faceapp och godkänner dess villkor ger du det ryska företaget Wireless Lab tillåtelse att använda dina bilder och annan information. 

Går inte att ångra

Bilderna och allt annat innehåll i appen, samt den informationen appen samlar in om dig som användare, kan användas hursomhelst med andra företag eller tredjepartsorganisationer. Denna information kan även förvaras i alla länder som dessa företag eller tredjeparsorganisationer har verksamheter i.

Från och med att du som användare har godkänt dessa villkor går det dessvärre inte att ångra i efterhand. 

Den amerikanska juristen Elizabeth Potts Weinstein menar att detta inte alls är förenligt med GDPR-lagstiftningen. Hon menar även att data förs över till Ryssland. 

Nyvalda ordförande för EU-kommissionen Ursula von der Leyen pratade nyligen om hur viktigt det är att EU tar fram en strategi för AI-användning – som Faceapp använder sig av.

Sedan i fjol har EU-kommissionen en expertgrupp för just AI-användning. De presenterade i våras sju krav för att lyckas få en tillförlitlig AI-användning – däribland att man som medborgare ska ha full kontroll över sin egen data.