Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen för farliga Frost-leksaken: ”Kvävas”

Konsumentverket hittade allvarliga säkerhetsbrister på flera leksaker.Foto: Konsumentverket
Barn riskerar att sätta lösa delar i halsen och kvävas.Foto: Konsumentverket
Av 15 testades leksaker från sju inköpsställen hade fyra allvarliga säkerhetsbrister.Foto: Konsumentverket
Allt fler leksaker säljs på andra ställen än leksaksaffärer.Foto: Konsumentverket

Konsumentverket har upptäckt flera farliga leksaker som säljs i svenska affärer.

Bland annat ett mjukisdjur i form av snögubben Olof från Disneyfilmen Frost.

– Det innebär en risk att barnet sätter i halsen och kvävs, säger Emma Henriksen Kvarth, utredare på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

I en stickprovskontroll av leksaker som säljs på stormarknader eller i mataffärer hittade Konsumentverket flera brister. Av 15 testade leksaker från sju inköpsställen hade fyra allvarliga säkerhetsbrister och ytterligare sex saknade rätt märkning och varningsinformation.

– Det handlar om att smådelar på leksaken kan lossna. Det innebär en risk att barnet sätter i halsen och kvävs, säger utredaren Emma Henriksen Kvarth, i ett pressmeddelande.

Konsumentverket varnar för leksaker

Granskningen riktade sig mot affärer som inte har leksaker som sitt huvudfokus. Enligt Konsumentverket har leksaksbranschen generellt bra koll på lagstiftningen, men konstaterar att leksaker även säljs på flera andra ställen.

– Om kunskapen om säkerhetskraven är lägre, är risken större att de leksaker som säljs inte är säkra för små barn, säger Emma Henriksen Kvarth, i pressmeddelandet.

Nu har myndigheten öppnat marknadskontrollärenden mot de företag som ansvarar för de farliga leksakerna.

– Mitt råd till dig som köper leksaker till små barn, kolla noga att det inte finns några smådelar som verkar lösa. Testa att dra och rycka i leksaken, säger Emma Henriksen Kvarth, i pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.