Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Färga inte håret efter covid

Professorns hårda krav för att stoppa corona
Branschorganisationen NHBF i Storbritannien varnar nu för att färga håret efter långvarig smitta av coronaviruset.
Israeliska hårfrisören Ram Selon, klädd i visir och mask för att skydda sig under pandemin. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: HEIDI LEVINE/SIPA/SHUTTERSTOCK / HEIDI LEVINE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN

Personer som drabbats av långvarig covid-19 bör passa sig för att färga håret.

Det uppger den brittiska branschorganisationen NHBF som nu ber landets hårsalonger att informera sina kunder om allergiska reaktioner som kan vara förenat med livsfara, enligt The Mirror.

Brukar du färga håret?

En frisör som varnar för riskerna är Charlotte Barker som berättat på sociala medier om hur en av hennes kunder fick en så pass allvarlig reaktion att ambulans behövde kallas till salongen.

När hon insåg vad som höll på att hända tvättade hon snabbt ur färgen och gav kunden antihistaminer. Ett beslut som ambulanssjukvårdarna hyllade.

”Kom ihåg att vissa människor inte ens vet om att de har covid”, varnar Charlotte Barker för i sitt vittnesmål enligt tidningen.

”Extra vaksamma”

Ännu finns det ingen konkret forskning som bekräftar farhågorna, men det finns forskning som visar att personer som drabbats av allvarliga sjukdomar kan få ett överstimulerat immunförsvar vilket kan leda fram till allergiska reaktioner, enligt tidningen.

”Ibland kan det bli en förstärkt reaktion efter allvarlig sjukdom. Salongsägare kommer att behöva vara extra vaksamma när deras kunder efterfrågar hårfärgning”, säger en talesperson för NHBF, The National Hair and Beauty Federation, i ett uttalande.

Organisationen säger att de varit i kontakt med forskare som uppger att alla rapporter om hälsoproblem som kan uppstå efter covid-19 kommer att undersökas.


Nytt snabbtest visar om det är förkylning eller corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.