Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Extrem brandrisk i helgen

En bil som lämnas i solen blir mer än dubbelt så varm på en timme
Helikopter vattenbombar under branden i Ljusdal 2018. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Skogsbranden i Ängra. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det torra vädret och de höga temperaturerna skapar en extrem brandrisk i nästan hela landet under helgen. 

MSB har höjd beredskap och har stärkt upp med personal och helikoptrar. 

– Det blir riktigt varmt, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på StormGeo.

Den extrema värmeböljan från Centraleuropa har nu även Sverige i sitt grepp och orsakar hög brandrisk i stora delar av landet under helgen. Det är bara i västra Norrbotten, Dalafjällen och en liten del av Uppland som det inte finns någon brandrisk. 

– Brandrisken kan vara stor, mycket stor eller extrem. Stor eller mycket stor är den i så gott som hela landet. Men det finns även områden där den kan bli extrem, det är Norrbotten, Västerbotten och södra Skåne, säger Lasse Rydqvist. 

Orsaken till brandrisken är de höga temperaturerna och avsaknaden av nederbörd. Det har varit en ovanligt varm vecka och Markusvinsa i Pajala kommun slog under fredagen årets värmerekord med 34,1 grader, enligt SVT. 

Och hettan stannar över helgen. 

– Det blir riktigt varmt. Imorgon så kommer man komma upp till runt 30 grader på många platser i landet. Det blir väldigt varmt både i östra Norrland men även ner mot östra Svealand och östra Götaland. 

MSB har satt in extra resurser inför helgen

MSB: ”Har stärkt upp rejält”

Efter förra årets katastrofala skogsbränder har Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) höjt sin beredskap för hela brandrisksäsongen, och har även satt in extra resurser för helgen. 

– Vi har utökat beredskapen i helgen med två extra helikoptrar som står i högsta beredskapsgrad. Vi har totalt åtta helikoptrar nu, det är två i Luleå, två i Östersund, två i Västerås och två i Växjö, säger Patrik Jansson, chef i beredskap på MSB.

Helikoptrarna har krokar under sig för att kunna bära påsar med vatten, och är enligt Patrik Jansson den avgörande resursen för att snabbt kunna bekämpa bränder när de uppstår. 

– I helgen har vi också tagit in en extra projektledare som ska kunna jobba med räddningstjänst som begär stöd och koordinering med helikoptrar, fortsätter Jansson. 

MSB har även 24 skogsbrandsdepåer med materiel för att bekämpa skogsbränder som är redo att skickas ut till räddningstjänsten om räddningscheferna begär det. 

Kommer resurserna att räcka?

 – Det är alltid svårt att spekulera i det. Men med de prognoserna vi har jobbat med och de erfarenheterna vi har så tror vi i nuläget att det räcker, men vi är också beredda att sätta in mer om det krävs. 

svalare temperaturer redan imorgon

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.