Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen efter fem döda i helgen: ”Mörk månad”

Svenska livräddningssällskapet avråder från ensambad
Magnus Erstrand, generalsekreterare i Svenska livräddningssällskapet.
Foto: SLL
Minst fem döda har dött i drunkningsolyckor runtom i landet i helgen (genrebild).
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Varma och soliga somrar brukar sätta spår i drunkningsstatistiken.
Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blev en svart helg med minst fem döda i drunkningsolyckor runtom i landet. 

Detta samtidigt som Internationella dagen för att förhindra drunkning uppmärksammas för första gången.

– Vi är oroliga över att juli kan bli en mörk månad på grund av det varma vädret och att många tar semester hemma, säger Magnus Erstrand, generalsekreterare i Svenska livräddningssällskapet.

Varma och soliga somrar brukar sätta spår i drunkningsstatistiken – eftersom fler människor då badar eller uppehåller sig nära vatten.

I år kan också fler faktorer, orsakade av pandemin, leda till fler olyckor. Dels har många simhallar hållit stängt vilket kan minska simkunnigheten, dels semestrar fler människor i Sverige och ägnar sig åt bad- och båtliv.

– Simkunnigheten har drabbats av stängda simhallar samtidigt som fler semestrar i Sverige. Detta i kombination med soligt väder och varmt vatten kan medföra att juli blir en svart månad, säger Magnus Erstrand, generalsekreterare i Svenska livräddningssällskapet.

”Nollvision kring drunkningar”

– Fem döda i drunkningsolyckor under en helg är väldigt mycket. Jag hoppas att samhället ska ta ansvar för den nollvision kring drunkningar som vi har drivit i många år, säger han.

Minst två människor avled i drunkningsolyckor under söndagen. I Strömsund i Jämtland dog en kvinna i 90-årsåldern. I Söderköping hittades en man i 45-årsåldern livlös i vattnet, han dog senare av sina skador. 

På lördagen dog tre människor vid olyckor i Katrineholm, Uppsala och Eskilstuna.

Samtidigt kom en rad drunkningslarm under helgen från platser som Bohus-Malmön i Sotenäs kommun, Malmön i Köpings kommun och Haverdalsstrand i Halland och Köpingsvik på Öland. Flera människor skadades i dessa olyckor och har förts till sjukhus.

FN inrättade internationell dag

Enligt Livräddningssällskapets statistik har 49 människor omkommit drunkningsolyckor fram till och med juni. Siffrorna för juli är ännu inte tillgängliga.

FN:s generalförsamling instiftade i våras Internationella dagen för att förhindra drunkning (Global drowning prevention day). Enligt Världshälsoorganisationen WHO dör mer än 275 000 människor varje år av drunkning, 90 procent av dem i låg- och medelinkomstländer.

Dagen uppmärksammades för första gången söndagen den 25 juli. I FN-resolutionen framförs en rad uppmaningar som att länder ska skapa ett nationellt centrum för att förhindra drunkningsolyckor, ta fram en nationell handlingsplan och stötta forskning på området.

Viktigt att bada tillsammans

Magnus Erstrand påpekar att drunkning inte bara leder till dödsolyckor utan också kan vålla långvariga fysiska och psykiska skador. Han säger att den tekniska utvecklingen med mobiltelefoner också kan öka antalet olyckor.

– Det är viktigt att man badar tillsammans och har uppsikt över barnen. Men ett ökat riskmoment är att föräldrar sitter och tittar sina mobiler medan barnen badar. Jag semestrar just nu på Öland, jag ser det varje dag, säger han.

Han påpekar att det också är viktigt att ha koll på sin egen simkunnighet – och säger att det inte räcker att ha tagit simborgarmärket en gång i tiden.

– Man ska underhålla och regelbundet följa upp sin simkunnighet, särskilt i öppet vatten. En bra metod är att ta simborgarmärket varje år, säger Magnus Erstrand.

Så räddar ni liv i vattnet

Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar följande i samband med vattenaktiviteter:

Simma och bada tillsammans med simkunniga.

Simträna och motionera där du bottnar.

Testa din simkunnighet, först inne sedan ute! Är du en ”Simborgare”?

Barn under sex år och ej simkunniga barn och vuxna behöver ständig övervakning och ska alltid finnas på en armlängds avstånd.

Var försiktig med flytleksaker, dem kan snabbt driva ut på djupare vatten.

Låt inte syskon och/eller ej simkunniga vuxna övervaka barnen

Om ni vill koppla av med en bok eller korsord, läsplatta eller sociala medier, gör upp ett schema om vem som har koll på barnen. Ta inte förgivet att ”den andre har koll”!

Generella rekommendationer i samband med vattenaktiviteter och vid drunkningsolycka:

Parkera bilen på avsedda parkeringsplatser och blockera aldrig en räddningsväg.

Sök upp informationsskyltar som beskriver lokala förutsättningar.

Se till att du vet var det finns livräddningsutrustning.

Ropa på hjälp och larma 112 vid drunkning.

Använd alltid en förlängd arm vid drunkning, gärna en livboj.

Se till att säkra den nödställda vid ytan, men bara om du är simkunnig och trygg i vattnet.

Ta upp den nödställde på land och påbörja omhändertagande.

Lär dig grundläggande första hjälpen vid drunkning.

Lär dig hjärt- och lungräddning.

Glöm inte att vi har ett läge med en global pandemi, följ alltid Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för badplatser och folksamlingar. 

Källa: Svenska livräddningssällskapet 

Fem drunkningolyckor under helgen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.