Sedan februari har 1200 människor smittats och fler än 600 dött i Guinea, Sierra Leone och Liberia. Foto: Ahmed Jallanzo / Epa / TtSedan februari har 1200 människor smittats och fler än 600 dött i Guinea, Sierra Leone och Liberia. Foto: Ahmed Jallanzo / Epa / Tt
Sedan februari har 1200 människor smittats och fler än 600 dött i Guinea, Sierra Leone och Liberia. Foto: Ahmed Jallanzo / Epa / Tt
Liberisk vårdpersonal i skyddsdräkter mot Ebolaviruset.Liberisk vårdpersonal i skyddsdräkter mot Ebolaviruset.
Liberisk vårdpersonal i skyddsdräkter mot Ebolaviruset.
Ebola-virusetEbola-viruset
Ebola-viruset

Varningen: Ebola kan spridas till Europa

Publicerad

Storbritanniens folkhälsomyndighet varnar för att ebolaviruset kan spridas till Europa.

Landet har nära band till Nigeria där en man avled förra veckan.

Nu har myndigheten skickat ut brev till brittiska läkare där man ber dem vara vaksamma för patienter med främmande symtom, skriver Daily Telegraph.

Utbrottet av ebola i Västafrika är det värsta någonsin. Sedan det först diagnostiserades i februari har runt 1200 människor smittats och fler än 600 dött i Guinea, Sierra Leone och Liberia.

När en tillrest liberiansk man dog på ett sjukhus i miljonstaden Lagos i Nigeria i slutet av förra veckan la det fokus på att internationella flygresenärer kunde ta smittan med sig till sin destination.

Nu har Public Health England, Storbritanniens motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, skickat ut information till landets läkare där man ber dem att vara vaksamma för främmande symtom hos patienter de behandlar.

– Det är möjligt att någon som är infekterad flyger till Heathrow och infekterar andra människor som sitter bredvid eller genom att använda toaletten, säger Peter Walsh, professor på Cambridge och ebolaexpert, till Daily Telegraph.

Under onsdagen meddelade EU att man avsätter 18 miljoner kronor extra för att stävja att ebolaviruset sprids. Det betyder att man sammanlagt satsar 36 miljoner kronor på att stoppa spridningen.

– Nivån på smittspridningen är ytterst oroande och vi måste trappa upp vår insats innan många fler liv förloras, säger EU:s biståndskommissionär Kristalina Georgieva till AFP.

Större risk i Storbritannien och Frankrike

Men risken att ebolautbrottet skulle sprida sig till Europa är väldigt liten menar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Länder som Frankrike och Storbritannien som har kopplingar till den här delen av världen, där är risken större att något enstaka fall dyker upp. Men risken att det sedan skulle sprida sig vidare är väldigt liten, säger han.

Ur ett svenskt perspektiv menar han att det hade varit egendomligt om ens enstaka fall av ebolasmitta hade nått Sverige. Risken för ett utbrott bedömer han vara i princip obefintlig.

– Vi har bra hygienrutiner i Sverige så riskerna är väldigt små, även om man inte vet om smittan. Det här är ett fenomen som tyvärr dyker upp i länder där man inte har resurser och kunskap att bedriva vård, säger Anders Tegnell.

Han pekar på tre olika nyckelfaktorer som gör att ebola har lyckats sprida sig i just Västafrika. Det handlar om brist på hygien, förtroende för sjukvården och likhantering i samband med begravningar.

– Hygienen har man i stor utsträckning lyckats rätta till. Ett stort förtroende mellan sjukvård och befolkning krävs så att människor som blir sjuka faktiskt söker vård. Det har man inte lyckats med i de här länderna. Sedan behöver man ändra vanorna som finns vid begravningar, där man är i nära kontakt med lik, säger Anders Tegnell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag